Πρώτο Πρόγραμμα: «Athens Calling» Δευτέρα 01.03.2021

Πρώτο Πρόγραμμα: «Athens Calling» Δευτέρα 01.03.2021

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Athens Calling»

Η Αθήνα καλεί

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021, ώρα 22:00

Η εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί), μια δίωρη Ραδιοφωνική Περιπέτεια  ιδεών εντός και εκτός συνόρων, μεταδίδεται σε Πανελλαδικό Δίκτυο από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και σε αναμετάδοση από τη Φωνή της Ελλάδος σε όλον τον κόσμο.

Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021, 22:00 – 24:00, στο πρώτο μέρος της εκπομπής, με αφορμή το Virtual Symposium της Greek Scientists Society που πραγματοποιείται στις 15 Μαρτίου με θέμα «Ένα Ελληνικό Επιστημονικό Παράδειγμα στην μετά-covid εποχή», ο Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, πρόεδρος (Chair) του Συμποσίου, μιλά για τον ρόλο της αρχαίας ελληνικής σκέψης στην σύγχρονη επιστήμη, την επιρροή του Επίκουρου στον Ρήγα Φεραίο και την Επανάσταση του 1821, για το στρες ως καθοριστικό νοσογόνο παράγοντα στην σύγχρονη εποχή αλλά και για τους αντι-covid εμβολιασμούς.

Γιώργος Πατρινός, καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακογονιδιωματικής, μιλά για το βραβευμένο από το ΕΛΙΔΕΚ «Φορητό εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας 2MoBiL» και για την εκπαιδευτική και ερευνητική σημασία του.

Η Xρυσή Λασπίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αντιπρόεδρος έρευνας στον ευρωπαϊκό οργανισμό Water Europe και συντονίστρια στο βραβευμένο πρόγραμμα ιχνηλάτησης κορωνοϊού στα λύματα αποχέτευσης Sewers4COVID, μιλά για την προοπτική πρακτικής εφαρμογής του προγράμματος στην Ελλάδα αλλά και για την Περιβαλλοντική Μηχανική Υδατικών Συστημάτων και την Γεωργία Ακριβείας.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, η Έφη Γαζή, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μιλά για το πρόσφατο βιβλίο της «Άγνωστη Χώρα: Ελλάδα και Δύση στις αρχές του 20ου αιώνα».

Από τη Νέα Υόρκη, ο Βασίλης Γρηγορίου, ιδρυτής της εταιρείας Advent Technologies, που μόλις μπήκε στο Χρηματιστήριο Τεχνολογίας NASDAQ, μιλά για την τεχνολογία κυψελών υδρογόνου και τις ενεργειακές προοπτικές της στην Ελλάδα. Ο κ. Γρηγορίου είναι επίσης πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα.

Τέλος, η Μυρτώ Κιούρτη, διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής, διδάσκουσα στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών, μιλά για το πρόγραμμα AGAVE. Για την κατασκευή ενός συνεδριακού κέντρου δίπλα σε ένα οινοποιείο και τον συνδυασμό της αρχιτεκτονικής με το χώρο της αμπέλου/αμπελουργίας διαμέσου της αρχαίας Ελλάδας.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Info:

Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021, 22:00-24:00 

Εκπομπή: «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert