ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – «Athens Calling» | Δευτέρα 19.07.2021

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – «Athens Calling» | Δευτέρα 19.07.2021

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Athens Calling»
Η Αθήνα καλεί

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021, ώρα 22:00-24:00

Η εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί), με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μια δίωρη ραδιοφωνική περιπέτεια ιδεών εντός και εκτός συνόρων, μεταδίδεται σε πανελλαδικό δίκτυο από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και σε αναμετάδοση από τη Φωνή της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

Τη  Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021, από τις 10 ώς τις 12 το βράδυ, η εκπομπή, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ, αναζητά και αναδεικνύει Ελληνίδες/ες, που παράγουν καινοτομία και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο (social impact).

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής καλεσμένοι είναι:

  • Ο Γεώργιος Μηνάς, υποστήριξε πριν λίγο καιρό τη διδακτορική  διατριβή του στη Φυσική και Κοσμολογία με τίτλο «Γενικευμένες Γεωμετρικές Δομές σε Τροποποιημένες Θεωρίες Βαρύτητας», που -σύμφωνα με τους επιβλέποντες καθηγητές του- παράγει νέα γνώση στο πεδίο των γενικεύσεων της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας (ΓΘΣ). Ο Γ. Μηνάς, ο οποίος έχει οπτική αναπηρία σχεδόν εκ γενετής, μας εξηγεί τις εξισώσεις του.
  • Η Μαρία Φραγκουδάκη, εικαστικός που ζει στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει το νέο έργο της, την πολυμεσική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στις 20 Ιουλίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τίτλο «Stand Free» και θέμα τη Φουστανέλα και τα 200 χρόνια της Ανεξαρτησίας. Το 2017 είχε παρουσιάσει στο Σύνταγμα, στη «Μεγάλη Βρετανία» το έργο της «Bedsheets Art Project. The Duality of Freedom», όπου συνδύαζε παραστατική τέχνη, βιντεοπροβολή (σεντόνια στην πρόσοψη του Ξενοδοχείου), έκθεση και διάδραση. Μιλάει για τη σημασία της Σύγχρονης Τέχνης στις αναπτυσσόμενες κοινωνίες της Γνώσης και της Καινοτομίας.
  • Ο Σταύρος Μηλιώνης, πρόεδρος – ιδρυτής του ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) μιλάει για τη Χάρτα Διαφορετικότητας (Diversity Charter) και την εκστρατεία συνυπογραφής της από ΜΚΟ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και Οργανισμούς. Επίσης, αναφέρεται στα δύο Κέντρα Υποδοχής ανηλίκων Προσφύγων/ Μεταναστών, αλλά και στην Κυκλική Οικονομία.

Στο δεύτερο μέρος η εκπομπή ταξιδεύει από την Ανάφη στην Γροιλανδία και καταλήγει στο Τόκιο των Ολυμπιακών Αγώνων.

  • Από την Ανάφη, η Μαργαρίτα Κονταράτου, ιδιοκτήτρια του καινοτομικού καφενείου στη Χώρα που δίνει κίνητρα στους πελάτες του να μην χρησιμοποιούν πλαστικά μίας χρήσης, ενώ  την ίδια στιγμή να συνεισφέρουν στον αντικαρκινικό αγώνα στον οποίο η ίδια είναι εθελόντρια (We Cancer). Παράλληλα, διοργανώνει συλλογή πλαστικών/σκουπιδιών και καταγραφή τους στις ακτές της Ανάφης, ενώ σπουδάζει και Δημιουργική Γραφή. Μιλάει για τη ζωή της σε ένα από τα πιο μικρά αλλά και διεθνώς δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων.
  • Από την πόλη Σισιμιούτ της Γροιλανδίας, δίπλα στον Βόρειο Πόλο ο Χρήστος Κονιάρης, μεταπτυχιακός φοιτητής, μιλάει για το πώς έγινε ο πρώτος Έλληνας που τερμάτισε σε Μαραθώνιο στην Γροιλανδία, για τη διαδικτυακή πρωτοβουλία άθλησης «Feel Strong – Do Sports», αλλά και για τον Ήλιο του Μεσονυχτίου.
  • Τέλος, από το Τόκιο ο Άγγελος Ζυμάρας, φωτογράφος (Λονδίνο – Θεσσαλονίκη) και διευθυντής Φωτογραφικών Υπηρεσιών των Ολυμπιακών Αγώνων – Τόκιο 2020 και ο Στέλιος Πρεζεράκος, διευθυντής Λυκείου στην ιαπωνική πρωτεύουσα, συζητούν και μεταφέρουν εμπειρίες λίγο πριν την εκκίνηση των Αγώνων.

Παρουσίαση: Περικλής Βασιλόπουλος

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Info:

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021, ώρα 22:00-24:00

Εκπομπή: «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert