Πρώτο Πρόγραμμα – «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) 22.05.2017

Πρώτο Πρόγραμμα – «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) 22.05.2017

«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, 22:00-24:00

Vasilopoulos Periklis (1)

Κάθε Δευτέρα στις 10 το βράδυ, στο πλαίσιο της εκπομπής του Πρώτου Προγράμματος «Athens Calling», ο Περικλής Βασιλόπουλος με τη συνεργασία της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης και του Κέντρου Επικοινωνίας Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) της ΕΡΤ, προωθεί το συμμετοχικό κοινωνικό διάλογο διαμέσου του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ και παρουσιάζει θέματα κοινωνικής ευθύνης και δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Πρόκειται για μια δίωρη, βραδινή ραδιοφωνική περιήγηση σε καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που προσπαθεί να ανοίξει γέφυρες με τους Έλληνες της Διασποράς.

Τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 και ώρα 22:00, στην αρχή της εκπομπής θα γίνει σύνδεση με τις Βρυξέλλες και την απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ραλλού Αλεξοπούλου, για μια πρώτη ενημέρωση αναφορικά με τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις του κρίσιμου Eurogroup της 22ας Μαΐου (δεύτερη αξιολόγηση, εκταμίευση δόσης, διακανονισμός δημόσιου χρέους). Στη συνέχεια, με κύριο θέμα τον αναστοχασμό της Ιστορίας και την πλούσια αλλά δαιδαλώδη ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού σε όλες τις μορφές του, καλεσμένοι της εκπομπής που συνομιλούν με τον Περικλή Βασιλόπουλο είναι:

Ο Γιάννης Καλπούζος, συγγραφέας, ποιητής και στιχουργός, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ», αλλά και τα ιστορικά μυθιστορήματα του ιδίου «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου» και «Ιμαρέτ».

Ο Δημήτρης Τζήκας, υπεύθυνος συντονιστής της ιστοσελίδας στοχασμού και εκπαίδευσης «Ερανιστής» (eranistis.net) και ιστορικός, ο οποίος μιλάει για την ανάγκη κριτικής ματιάς και πολύπλευρης οπτικής γωνίας στην αντιμετώπιση της ελληνικής Ιστορίας, όπως και για την επικαιρότητα της φιλοσοφίας του Επίκουρου. Ο Δημήτρης Τζήκας ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, από την Portola Valley στην Καλιφόρνια, ο Αλέξανδρος Μωυσής μιλάει για το φωτογραφικό λεύκωμα «Το Πανόραμα του Νισήμ Λεβή (1898-1944)». Ο Νισήμ Λεβή ήταν γιατρός και ερασιτέχνης φωτογράφος, μέλος γνωστής οικογένειας της Ρωμανιώτικης (ελληνόφωνης) εβραϊκής κοινότητας στα Ιωάννινα και έζησε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωή, ανάμεσα στο Παρίσι και τα Ιωάννινα, που κόπηκε ξαφνικά το 1944 στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Επίσης, ο Αλέξανδρος Μωυσής, που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ, μιλάει για το ρόλο και την πολλαπλότητα της Διασποράς και τη σημασία της για την οικονομική ανάπτυξη των μικρών χωρών την εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

 Info:

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, 22:00-24:00

Εκπομπή: «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Το ΣΚΕ Αττικής αποτελείται συνολικά από 110 μέλη (55 εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και 55 πολίτες) που κληρώθηκαν ανάμεσα σε 2.260 πολίτες, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή και έχει 6 θεματικές Επιτροπές, οι οποίες συμμετέχουν σε μηνιαίες ολομέλειες. Τα ΣΚΕ αποτελούν μία καινοτομική πρωτοβουλία που προβλέπεται από το νόμο 4324/15 για τη νέα ΕΡΤ, είναι ανεξάρτητα όργανα με συμβουλευτικό χαρακτήρα και έχουν στόχο τη βελτίωση της ΕΡΤ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αρμόδια υπηρεσία για τη συγκρότηση και λειτουργία τους είναι το Κέντρο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) υπό την εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.