ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – «Athens Calling» | Κυριακή 15.05.2022

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – «Athens Calling» | Κυριακή 15.05.2022

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Athens Calling»
Η Αθήνα καλεί

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 15 Μαΐου 2022, στις 22:00

Η εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί), με τον Περικλή Βασιλόπουλο, που μεταδίδεται κάθε Κυριακή από τις 10 ώς τις 12 το βράδυ, στο Πρώτο Πρόγραμμα, συνεχίζει σταθερά τον διάλογο για τα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: υγεία, περιβάλλον/κλιματική κρίση, ψηφιακός πολίτης, νεοφυείς επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, ευεξία και ποιότητα ζωής.

Μια εκπομπή για σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες, που μεταδίδεται σε πανελλαδικό δίκτυο από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, αναμεταδίδεται από τη Φωνή της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο και διαδικτυακά από το webradio: ert.gr/protoert.gr/ert-voiceofgreece

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, στις 22:00, καλεσμένοι του Περικλή Βασιλόπουλου στην εκπομπή είναι:

  • Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλάει για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), το οποίο περιλαμβάνει 6 πυλώνες και 30 δράσεις με οριζόντια εφαρμογή, που εμπλέκει το σύνολο σχεδόν των φορέων του Κράτους. Απολογισμός εφαρμογής και προοπτικές υλοποίησης.
  • Από το Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στην έδρα Jean Monnet, στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος σχολιάζει την έρευνα του Journal of Infometrics (2017) για τις σπουδές 14.310 καθηγητών σε 48 Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που περιέχει διθυραμβικές εκτιμήσεις για τις προπτυχιακές σπουδές των ελληνικών Πανεπιστημίων. Τελικά, τι συμβαίνει με τα ελληνικά ΑΕΙ; Είναι «διαλυμένα», όπως πιστεύουν αρκετοί στην Ελλάδα, ή δίνουν τις βάσεις για υψηλού επιπέδου γνώση προς εξαγωγή; Είναι δυνατόν να ισχύουν και οι δύο εκδοχές ταυτόχρονα; Η εκπομπή ανοίγει τον φάκελο.
  • Η Μυρτώ Κιούρτη, διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η οποία μιλάει για το ερευνητικό πρόγραμμα «Αγαύη: 10 ελληνικά οινοποιεία του μέλλοντος» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 18 φοιτητών. Υπάρχουν πολλές δεκάδες ερευνητικών προγραμμάτων με χρήσιμες γνώσεις για την κοινωνία και την παραγωγή σε πολλά ΑΕΙ, που περνούν απαρατήρητα και μένουν αναξιοποίητα.
  • Από την Πάτρα, ο Βίκτωρ Στιβανάκης, ομότιμος καθηγητής Χημικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, και ο φοιτητής Μάριος Βλαχογιάννης, εκ μέρους της Εθελοντικής Ομάδας ΕΘΕΞΙΣ του Πανεπιστημίου, μιλούν για το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ο Εθελοντισμός από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην κοινωνία για αλληλεγγύη, ευημερία και αειφορία» και τις δράσεις/βιωματικά σεμινάρια με τη συμμετοχή 140 φοιτητών.
  • Τέλος, φοιτητές από Πάντειο, ΕΚΠΑ, Νομική Αθήνας, Πανεπιστήμιο Πειραιά, που συμμετέχουν σε φοιτητικές ομάδες Εθελοντικής Κοινωνικής Δράσης, συζητούν για το πώς η Κοινωνική Ευθύνη της ΕΡΤ μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξη, καταγραφή και ανάπτυξη του Εθελοντισμού για την Κοινωνία και το Περιβάλλον, όπως και την εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ.

Info:

Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Κυριακή 15 Μαΐου 2022, ώρα 22:00-24:00

Εκπομπή: «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, webradio.ert.gr/ert-voiceofgreece

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert