Πρώτο Πρόγραμμα – Athens Calling: «Τα νέα ατομικά Δικαιώματα Αυτοκαθορισμού» 16.10.2017

Πρώτο Πρόγραμμα – Athens Calling: «Τα νέα ατομικά Δικαιώματα Αυτοκαθορισμού» 16.10.2017

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, ώρα 22:00-24:00

Vasilopoulos Periklis (1)

Κάθε Δευτέρα στις 10 με 12 το βράδυ, στο πλαίσιο της εκπομπής του Πρώτου Προγράμματος «Athens Calling», ο Περικλής Βασιλόπουλος προωθεί το συμμετοχικό κοινωνικό διάλογο διαμέσου του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ και παρουσιάζει θέματα κοινωνικής ευθύνης και δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Πρόκειται για μια δίωρη, βραδινή ραδιοφωνική περιήγηση σε καινοτόμες ιδέες και πρακτικές, που προσπαθεί να ανοίξει γέφυρες με τους Έλληνες της Διασποράς και διαμέσου της Φωνής της Ελλάδας αναμεταδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτή τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 22:00, η εκπομπή ασχολείται με τα νέα ατομικά Δικαιώματα Αυτοκαθορισμού που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής και την Αναγνώριση ταυτότητας φύλου (Σύμφωνο Συμβίωσης και Γάμος Ομόφυλων ζευγαριών, Υιοθεσία/Τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, νομική αναγνώριση φύλου, Αναγνώριση Δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας). Μετά την αναγνώριση των Δικαιωμάτων 3ης Γενιάς που αφορούν την οριοθέτηση της προστασίας από ορισμένες πλευρές της Επιστήμης και Τεχνολογίας (Βιοηθική/Γενετική, Προστασία Προσωπικών Δεδομένων) η διεκδίκηση των Δικαιωμάτων Αυτοκαθορισμού του τρόπου ζωής γνωρίζει μια ραγδαία παγκόσμια διάδοση. Υπάρχουν όρια, προϋποθέσεις και αναγκαίες σταθμίσεις; Ποιες είναι; Κατά πόσο εξαρτώνται από τις απόψεις της πλειοψηφίας των πολιτών;

Από τη Θεσσαλονίκη, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου,  μιλά για τη συνταγματική πτυχή της εναρμόνισης του νομικού με το ψυχοκοινωνικό φύλο, όπως και για το νόμο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου που ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής,  μιλά για τη φιλελεύθερη αρχή της Αυτοκτησίας του εαυτού και τις αντιθετικές εντάσεις που συχνά αντιμετωπίζει με τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας.

Ο γιατρός Οδυσσέας Βουδούρης πιστεύει ότι είναι αδύνατη και επικίνδυνη η νομική επίλυση της «δυσφορίας» του βιολογικού φύλου στα διεμφυλικά και διαφυλικά άτομα.

Ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης μιλά για την κοινωνική κατασκευή των βασικών θεσμών του Οικογενειακού Δικαίου και τη συνακόλουθη συνεχή εξέλιξή τους.

Από τη Μαδρίτη, ο επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο IE University, Αντώνης Κουρουτάκης,  μιλά για την εμπειρία της Ισπανίας και του Ευρωπαϊκού Νότου στο θέμα.

Τέλος, ο Τάκης Βιδάλης, από την Ελληνική Επιτροπή Βιοηθικής, μιλά για τα κρίσιμα διλήμματα που αναδεικνύει η συνεχής εξέλιξη της Γενετικής και οι τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το ΣΚΕ Αττικής αποτελείται συνολικά από 110 μέλη (55 εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και 55 πολίτες) που κληρώθηκαν ανάμεσα σε 2.260 πολίτες, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή και έχει 6 θεματικές Επιτροπές, οι οποίες συμμετέχουν σε μηνιαίες ολομέλειες. Τα ΣΚΕ αποτελούν μία καινοτομική πρωτοβουλία που προβλέπεται από το νόμο 4324/15 για τη νέα ΕΡΤ, είναι ανεξάρτητα όργανα με συμβουλευτικό χαρακτήρα και έχουν στόχο τη βελτίωση της ΕΡΤ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αρμόδια υπηρεσία για τη συγκρότηση και λειτουργία τους είναι το Κέντρο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) υπό την εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ.

 

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Info:

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, 22:00-24:00

Εκπομπή: «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert