ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην εκπομπή...

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» | 19 & 21.05.2021

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων
στην εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, ώρα 23:00-24:00

και Παρασκευή 21 Μαΐου, ώρα 15:00-16:00

Ελληνικό φροντιστήριο Τραπεζούντας

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» τιμούν και φέτος τη θλιβερή επέτειο από τη Γενοκτονία των Ποντίων με δύο ξεχωριστά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το παράπονο του Πόντου» μεταδίδεται την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, από τις 23:00 έως τις 24:00. Μέσα από τον δημώδη λόγο που έχουν τα μοιρολόγια, τα νανουρίσματα και τα λοιπά τραγούδια των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας καταγράφεται η καθημερινότητα των ανθρώπων πριν από τον ξεριζωμό, την αβάσταχτη εξορία και την περιπλάνηση. Στο ντοκιμαντέρ ακούγονται πρωτότυπες ιστορικές ηχογραφήσεις από το αρχείο της Μέλπως Μερλιέ, σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, αλλά και προφορικές μαρτυρίες Ποντίων προσφύγων πρώτης γενιάς.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Πόντιας πρόσφυγας μια φορά, πρόσφυγας για πάντα» και μεταδίδεται την Παρασκευή 21 Μαΐου, από τις 15:00 έως τις 16:00. Στηρίζεται σε δύο ξεχωριστές προφορικές μαρτυρίες που δίνουν μία άλλη διάσταση στην έννοια του ξεριζωμού. Δύο πρόσφυγες τρίτης γενιάς, η ομότιμη καθηγήτρια Σοφία Ακριτίδου, που σήμερα ζει μόνιμα στη Βουδαπέστη, και ο πρώην σκηνοθέτης της ΕΡΤ Γιώργος Αγαθονικιάδης, που σήμερα ζει στην Πράγα, μιλούν στο ντοκιμαντέρ για την ποντιακή προσφυγική τους ταυτότητα και πώς η ταυτότητα αυτή συνδέεται με την ταυτότητα του πολιτικού πρόσφυγα.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης 

 

Info

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, 23:00-24:00 και Παρασκευή 21 Μαΐου, 15:00-16:00.

Εκπομπή: «Αφύλαχτη διάβαση»

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε –μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση– και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi