ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Η Ελληνική Ραδιοφωνία τιμά την 75η επέτειο της Σφαγής...

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Η Ελληνική Ραδιοφωνία τιμά την 75η επέτειο της Σφαγής του Διστόμου 08.06.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Όταν δεν θέρισαν τα στάχυα»
Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του Πρώτου Προγράμματος
Φόρος τιμής στα παιδιά και στις μάνες του Διστόμου
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 8 Ιουνίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Η Ελληνική Ραδιοφωνία τιμά την 75η επέτειο της Σφαγής του Διστόμου με ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, που θα μεταδοθεί στο Πρώτο Πρόγραμμα το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 και ώρα 12:00 στην εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» και σε επανάληψη την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 στις 13:00 από τη Φωνή της Ελλάδας για τους απόδημους Έλληνες.

Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στις μάνες και στα παιδιά του Διστόμου που επέζησαν της Σφαγής και του αφανισμού, που είδαν τις οικογένειές τους να ξεκληρίζονται από τους ναζί στρατιώτες της Βέρμαχτ εκείνο το σκοτεινό πρωινό της 10ης Ιουνίου του 1944, τότε που οι κάτοικοι του χωριού ετοιμάζονταν να θερίσουν τα στάχυα.

Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται στις μοναδικές μαρτυρίες που κατέθεσαν στην «Αφύλαχτη Διάβαση» η Ελένη Αθανασίου, οκτώ χρόνων τότε, και ο Αργύρης Σφουντούρης, τεσσάρων χρόνων το 1944. Παράλληλα, ακούγονται οι μαρτυρίες των Θανάση Κριτσιώπη και Λουκά Κουρούμαλη, οκτάχρονων αγοριών τότε, των οποίων οι γονείς εκτελέστηκαν από τους ναζί. Επίσης, μιλούν οι γυναίκες του Διστόμου Γιαννούλα Περγαντά και Παρασκευή Σφουντούρη. Ειδικότερα, η Γιαννούλα Περγαντά, σε μια συνταρακτική μαρτυρία, αφηγείται το πώς εντόπισε νεκρό τον 17χρονο γιο της Πέτρο.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8

Info:

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Όταν δεν θέρισαν τα στάχυα»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook:www.facebook.com/protoprogramma

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi