Πρώτο Πρόγραμμα – «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» |...

Πρώτο Πρόγραμμα – «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» | 06 & 07.03.2021

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο»

 

Σάββατο 6 & Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, ώρα 12:00-13:00 

 

Το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021, η εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα στις 12:00, στο Α’ μέρος, καταπιάνεται με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και την εξέλιξη της πανδημίας. Καλεσμένος της εκπομπής είναι ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μιανμάρ, με τις συνεχείς αιματηρές διαδηλώσεις, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, αλλά και οι συνέπειες για την υφήλιο, όπως και για την Ελλάδα, σε σχέση με το παγκόσμιο εμπόριο, είναι τα θέματα που θα εξεταστούν στο Β’ μέρος. Η εκπομπή θα συνδεθεί με την Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ και θα μιλήσει με τον Γρηγόρη Νταρλαντάνη, πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Μιανμάρ και επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη χώρα.

Η δίκη της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbanκ, που ξεκινά σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της N.Yόρκης, με την κατηγορία της διευκόλυνσης παράκαμψης του αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν, αλλά και η ανάμειξη της στη διαφθορά αξιωματούχων, θα αναλυθεί στο Α’ μέρος της εκπομπής την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021. Η υπόθεση έχει ευρύτερη σημασία, καθώς η έκβασή της –και ιδίως η τυχόν καταδίκη της- μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, την προεδρία Ερντογάν, μια και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα αναμεμειγμένος, αλλά και την ευστάθεια συνολικά του τραπεζικού συστήματος της Τουρκίας. Προσκεκλημένος είναι ο Ηρακλής Μήλλας, συγγραφέας και ακαδημαϊκός, με ρίζες από την Τουρκία και σημαντικό έργο πάνω στην τουρκική ιστορία, κοινωνία και λογοτεχνία.

Η πρόσφατη καταδίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, έρχεται να ακολουθήσει σειρά ανάλογων υποθέσεων και ποινών που έχουν επιβληθεί σε έναν ακόμη πρόεδρο Δημοκρατίας της χώρας (Ζακ Σιράκ), σε πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς. Γιατί εμφανίζονται συχνά τέτοιες υποθέσεις υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων στη Γαλλία και πως τις αντιμετωπίζει το γαλλικό θεσμικό σύστημα είναι το κύριο θέμα που θα αναπτυχθεί στο Β’ μέρος της εκπομπής της Κυριακής 7 Μαρτίου, με την συμμετοχή της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στη Γαλλία -και επίσης δημοσιογράφου γαλλικών ΜΜΕ- Θωμαΐδα Παπαϊωάννου. Θα εξεταστεί επίσης, το κατά πόσο υπάρχει επαναπροσέγγιση του Παρισιού με την Άγκυρα, καθώς και η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων Covid 19 στη Γαλλία.

Σύνταξη-Παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Info:

Σάββατο 6 & Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert