Πρώτο Πρόγραμμα – «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» |...

Πρώτο Πρόγραμμα – «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» | 20 & 21.03.2021

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο»

Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, ώρα 12:00-13:00 

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη του πολέμου στη Συρία. Ο απολογισμός σε ανθρώπινα θύματα και υποδομές είναι τεράστιος, την ίδια στιγμή που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Με την ανασκόπηση της τραγικής αυτής δεκαετίας, θα ασχοληθεί το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 το α’ μέρος της εκπομπής.

Η εκπομπή θα συνδεθεί με τη Δαμασκό και θα μιλήσει με τον Γιώργο Κατίνη, κάτοικο Συρίας και επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στο Χαλέπι, ο οποίος παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη χώρα, αποτελώντας μέχρι πρότινος τον μόνο διπλωματικό εκπρόσωπο της Ελλάδας στη Συρία.

Στο β΄μέρος η εκπομπή θα μεταφερθεί στη Μαδρίτη, για να συνδεθεί με την έδρα της  Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) για την Ευρώπη, με καλεσμένη την Νικόλ Μπουσιώτη, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της ΙΑΤΑ για την Ευρώπη. Θα εξεταστούν θέματα όπως το υγειονομικό διαβατήριο, αλλά και το αν θα υπάρξουν μονιμότερες αλλαγές στον τρόπο που γίνονται τα αεροπορικά ταξίδια.

Την Κυριακή 21 Μαρτίου, καλεσμένοι της εκπομπής θα είναι ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου κατέχει την έδρα Gladstone, και ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Καρόλου στην Πράγα, της Βαρσοβίας και της Κεράλα στην Ινδία.  Αντικείμενο της συζήτησης, οι παγκόσμιες κοινωνικές και πολιτικές μεταλλαγές λόγω πανδημίας.

Σύνταξη-Παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Η εκπομπή μετά τη μετάδοση αναρτάται στο webradio.ert.gr/proto για ακρόαση ως podcasting.