«Τα όνειρα της Πόλης» – Ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στο Πρώτο Πρόγραμμα...

«Τα όνειρα της Πόλης» – Ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στο Πρώτο Πρόγραμμα 14.09.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
«Τα όνειρα της Πόλης»

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 12:00 στο Πρώτο Πρόγραμμα, η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που στηρίζεται στην αφήγηση του εμβληματικού δημοσιογράφου της Κωνσταντινούπολης, συντάκτη της εφημερίδας «Εμπρός», Αλέκου Παπαδόπουλου.

Μέσα από την αφήγησή του αναδύεται η Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1940 και 1950, τα όνειρα των Ρωμιών της Πόλης στην αυγή του μεταπολεμικού κόσμου, η συνύπαρξη των δύο λαών αλλά και η κατάρρευση των προσδοκιών μετά το πογκρόμ σε βάρος της ελληνικής κοινότητας τον Σεπτέμβριο του 1955.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1934, αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο, συνέχισε στην Ανωτάτη Εμπορική και το 1955 αμέσως μετά τα Σεπτεμβριανά, ανέλαβε τη Διεύθυνση Συντάξεως της ημερήσιας πολιτικής εφημερίδας «Εμπρός», διαδεχθείς τον αείμνηστο Βασίλη Βενέτη.

Νωρίτερα, στα πρώτα χρόνια της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας, κείμενά του είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Το Βήμα» του Γρηγορίου Κόκκινου, στον «Κεραυνό» του Μάρκου Κωνσταντόπουλου και σε διάφορες περιοδικές εκδόσεις.

Στη δίκη της Πλάτης των Τζελάλ Μπαγιάρ και Αντνάν Μεντερές, καθ’ υπόδειξη του προέδρου του στρατοδικείου Σαλίμ Μπασόλ, είχε μεταφράσει ενώπιον του ακροατηρίου, την κατάθεση του μακαριστού Πατριάρχου Αθηναγόρα, σε σχέση με τα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 1955, ύστερα από αμφισβήτηση της μετάφρασης του νομικού συμβούλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Καλούδη Λάσκαρη.

Στο «Εμπρός» έμεινε ώς τα τέλη του 1964, οπότε ρίζωσε στην Αθήνα όπου και ίδρυσε με τον στενό του συνεργάτη από την Κωνσταντινούπολη Ιορδάνη Ορφανίδη, την εκδοτική εταιρεία «Επτάλοφος», συνεργαζόμενος παράλληλα με την εφημερίδα «Ημέρα» του συγκροτήματος των Α/φών Αθανασιάδη, το «Έθνος», τον «Εθνικό Κήρυκα» και επί σειρά ετών με το περιοδικό «Πολιτική Εποπτεία» όπου διακρίθηκε με το Βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί, για άρθρο του σχετικό με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ θ’ ακουστούν τραγούδια που ηχογράφησε η Μαρίκα Φραντζεσκοπούλου, γνωστή και ως Μαρίκα η Πολίτισσα, τη δεκαετία του 1930.

Για τη ζωή της Μαρίκας της Πολίτισσας και τον μουσικό βίο της μιλά στο ντοκιμαντέρ η Έλενα Φαληρέα, σε ζωντανή δικτύωση του Πρώτου με το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Η εφημερίδα «Εμπρός»

 

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!

Info

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Τα όνειρα της Πόλης»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi