«Τα παιδιά της Μουσιωτίτσας» – Ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στην «Αφύλαχτη Διάβαση»...

«Τα παιδιά της Μουσιωτίτσας» – Ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος | Παρασκευή 16.07.2021

«Τα παιδιά της Μουσιωτίτσας»

Ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ
στην «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος 
Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, ώρα 15:00-16:00

Το συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά της Μουσιωτίτσας», μπορούν να ακούσουν οι ακροατές του Πρώτου Προγράμματος στην εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, στις 15:00.

Μνημείο Μουσιωτίτσας

Το καλοκαίρι του 1943 η Μεραρχία Εντελβάις φτάνει στην Ήπειρο. Μέσα σε λίγους μήνες θα κατακάψει εκατοντάδες χωριά, μεταξύ των οποίων τους Λιγκιάδες, το Κομμένο, τη Μουσιωτίτσα και θα σκοτώσει περισσότερους από 2.500 αμάχους αλλά και 10.000 Ιταλούς αιχμαλώτους της λεγόμενης Μεραρχίας Άκουι.

Η Μουσιωτίτσα βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του όρους Τόμαρος, δυτικά του ποταμού Λούρου και είναι περιτριγυρισμένη από 5 πανύψηλα βουνά. Στις 25 Ιουλίου 1943, στρατιώτες των SS και επίλεκτα μέλη της Μεραρχίας Εντελβάις περικύκλωσαν το χωριό από τέσσερα διαφορετικά σημεία και εκτέλεσαν συνολικά 153 άμαχους κατοίκους. Η σφαγή των κατοίκων της Μουσιωτίτσας έγινε με το πρόσχημα της συμμετοχής τους στην Αντίσταση αλλά και ως αντίποινα για τον θάνατο ενός Γερμανού αξιωματικού στην κοντινή περιοχή με το όνομα «Ζήτα».

Η δράση της Εντελβάις ακολουθούσε πάντα την ίδια τυπολογία. Στην περίπτωση της Μουσιωτίτσας όμως, δεν ήταν απλώς η σφαγή των αμάχων αλλά η σφαγή των παιδιών της, αφού σχεδόν οι μισοί από τους εκτελεσμένους ήταν βρέφη και παιδιά. Οι ναζί στρατιώτες σκότωσαν 4 μωρά, 36 παιδιά ηλικίας 2 έως 7 ετών και 23 παιδιά ηλικίας 8 έως 16 χρόνων.

Μαρία Αναστασίου

Ένα από τα παιδιά που γλίτωσαν ήταν και η Μαρία Αναστασίου, που επέζησε μεταξύ των 63 που στήθηκαν στο απόσπασμα.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Μαρία Αναστασίου (επιζώσα), Βασίλης Αναστασίου (γιος του Κώστα Αναστασίου), Μιλτιάδης Κίτσος (πρώην μέλος της τοπικής κοινότητας Μουσιωτίτσας), Δημήτρης Βλαχοπάνος (φιλόλογος και συγγραφέας).

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Info

«Αφύλαχτη Διάβαση»

«Τα παιδιά της Μουσιωτίτσας»

Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Παρασκευή 16.07.2021, ώρα 15:00-16:00

Live streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi