Το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα τιμούν την 28η Οκτωβρίου

Το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα τιμούν την 28η Οκτωβρίου

Το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα τιμούν την 28η Οκτωβρίου

Με ειδικές αφιερωματικές εκπομπές, μέσα από τη μουσική και το λόγο, το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα τιμούν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που σηματοδοτεί την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά των κατακτητών.

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022, από νωρίς το πρωί, ακούστε στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7:

08:00-10:00: Άντρη Βασιλειάδου

Μικρά στιγμιότυπα μέσα από αναμνήσεις και διηγήσεις για το πρωινό που ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου. Ήταν ένα πρωινό τόσο γλυκό σαν Άνοιξη! Η πείνα, ο αγώνας για την επιβίωση, οι σαλταδόροι και η μαύρη αγορά, η απόγνωση και η αγωνία για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι κάποια από τα μικρά και μεγάλα κεφάλαια του Έπους του ’40.

10:00-12:00: «Τα ηρωικά ΝΑΙ» με τη Μαρία Κοζάκου

Με αφορμή το ΟΧΙ των Ελλήνων και την έναρξη της αντίστασής τους στον φασισμό, το «Transistor» αναζητά μέσα από τα τραγούδια ιστορίες για τα πιο ηρωικά ΝΑΙ, τα δειλά ΟΧΙ και μερικά ΙΣΩΣ που αλλάζουν τον ρου της ιστορίας.

12:00-14:00: Μιχάλης Γελασάκης

Οι «Αδέσποτες Νότες» παίζουν τραγούδια που ακούγονταν την περίοδο που έφευγαν οι Έλληνες στρατιώτες για το Αλβανικό Μέτωπο και ανθολογούν κείμενα λογοτεχνών γραμμένα για το έπος του ’40.

14:00-15:30: «Στην αυλαία του ‘40» από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Θεατρικά νούμερα και τραγούδια από επιθεωρήσεις και παραστάσεις για τον Πόλεμο του ’40, από το 1952 ως τις αρχές της δεκαετίας του ’80, σε επιμέλεια παραγωγής της Αιμιλίας Κτενά και του Δημήτρη Φραγκουδάκη.

20:00-21:00: Επετειακή Ραδιονοσταλγία με τον Γιώργο Παπαστεφάνου

Με αφορμή τους ελληνικούς στίχους στο «Κορόιδο Μουσολίνι» που έγραψε ο 24χρονος τότε μαθητής του Αττίκ, Γιώργος Οικονομίδης, ο Γιώργος Παπαστεφάνου κάνει ένα ωριαίο αφιέρωμα στον συγγραφέα, επιθεωρησιογράφο, κυνηγό ταλέντων και παρουσιαστή Γιώργο Οικονομίδη, που επί δεκαετίες μας έφερνε «το χαμόγελο στα χείλη».

22:00-23:00: Κώστας Θωμαΐδης

Οι «Πλανόδιες Μουσικές» περιπλανιόνται σε μουσικές και τραγούδια εμπνευσμένα από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. Θα ακουστούν, εκτός των άλλων, αποσπάσματα από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και του Μίκη Θεοδωράκη και αποσπάσματα από το «Χρονικό» του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Κ. Χ. Μύρη.
Τραγούδια μνήμης που ο χρόνος δεν μπόρεσε ποτέ να αγγίξει.

23:00: Θεατρική παράσταση «Φον Δημητράκης»

Το κορυφαίο έργο του Δημήτρη Ψαθά, γραμμένο στην Κατοχή, αν και μιλά για έναν πολιτικάντη την περίοδο της γερμανικής κατοχής, φωτίζει τη διαχρονικότητα των ανθρώπων που διψούν για την προσωπική τους ανέλιξη και δεν διστάζουν να συνεργαστούν ακόμα και με τον κατακτητή. Πρωταγωνιστεί ο Σταύρος Παράβας, σε ραδιοσκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022 στο Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 ακούστε:

08:00-10:00: «Όλα τα πρωινά του Τρίτου»

To πρωινό της εθνικής επετείου ο Γιώργος Φλωράκης ξεφυλλίζει παρτιτούρες γεμάτες ελληνικά ηχοχρώματα: Πρώτη Μπαλάντα και Νυκτερινό του Μανώλη Καλομοίρη, Κοντσερτίνο για πιάνο σε ντο μείζονα του Νίκου Σκαλκώτα, Πρώτη Σονατίνα για βιολί και πιάνο του Μίκη Θεοδωράκη, Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Δημήτρη Παπαδημητρίου και Πρώτη Συμφωνία του Αλέκου Ξένου.

10:00-11:00: «Όλα τα πρωινά του Τρίτου»/ ΣΗΜΕΡΑ

Στο πλαίσιο του φόρου τιμής στην επέτειο του «Όχι», ο Πάρις Μέξης παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους ήρωες του έπους του ’40 που υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους με γενναιότητα και με αλλεπάλληλες υπερβάσεις, ανέτρεψαν έναν αγώνα που έμοιαζε χαμένος. Μέσα από τον λόγο, τις μαρτυρίες τους και ειδικά επιλεγμένες μουσικές, η ιστορία τους ξαναζωντανεύει στο «σήμερα».

11:00-12:00: «Όλα τα πρωινά του Τρίτου»/ /ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μαρτυρίες από το μέτωπο, κείμενα σε πρώτο πρόσωπο, που υπογραμμίζουν τα έργα των Σισιλιάνου, Shostakovich, Britten αλλά και τα τραγούδια με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο, «ενορχηστρωμένα» ιδανικά από τον Γιώργο Κωνσταντίνου.

13.00-14.00: «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη»

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου συζητά με καλεσμένο τον συλλέκτη και μουσικοκριτικό Κωνσταντίνο Σωτηρόπουλο, παρουσιάζoντας επιλεγμένες σημαντικές μουσικές από χαρακτηριστικές ταινίες με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

14:00-15:00: «Οδηγός Ορχήστρας για Νέους»

O Νίκος Ξανθούλης παρουσιάζει το Πολεμικό Ρέκβιεμ του Μπέντζαμιν Μπρίτεν, ένα μεγαλειώδες έργο που συνέθεσε το 1961 και ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο του 1962.

Το έργο παίχτηκε πρώτη φορά για τον καθαγιασμό του νέου καθεδρικού ναού του Κόβεντρι, ο οποίος χτίστηκε στη θέση του ναού του 14ου αιώνα μετά την καταστροφή του από βομβαρδισμό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα παραδοσιακά λατινικά κείμενα διανθίζονται με κοσμικά ποιήματα του Wilfred Owen, γραμμένα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ειρηνιστής Μπρίτεν αφιερώνει το έργο σε αγαπημένους φίλους που χάθηκαν στη δίνη του πολέμου και εμείς σε όλους αυτούς που οι ελληνικές οικογένειες θρήνησαν τη δύσκολη δεκαετία του ’40.

15:00-17:00: «Μουσικές στιγμές στο χρόνο»

Η Κάτια Καλλιτσουνάκη μας οδηγεί στην ατμόσφαιρα της ταραγμένης δεκαετίας του ’40, μέσα από ιστορικές ηχογραφήσεις τεσσάρων ελληνικών έργων:

– Γεώργιος Καζάσογλου (1941): 4 Πρελούδια της επιστροφής από το Μέτωπο. Ερμηνεύει η Συμφωνική Ορχήστρα του ΕΙΡ, υπό την διεύθυνση του Αντίοχου Ευαγγελάτου από ηχογράφηση του 1967.

-Πέτρος Πετρίδης (1944-1946): 4η Συμφωνία «Δωρική» (Πίνδος). Ερμηνεύει η Συμφωνική Ορχήστρα του ΕΙΡ, υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, από ηχογράφηση της δεκαετίας του ‘90.

-Νίκος Σκαλκώτας (1944- 1945): Κοντσέρτο για 2 βιολιά, με το θέμα του ρεμπέτικου του Τσιτσάνη «Η Μάγισσα της Αραπιάς» – εκδοχή για 2 βιολιά και 2 πιάνα. Ερμηνεύουν: Eiichi Chijiiwa και Nina Zymbalist βιολιά – Νικόλαος Σαμαλτάνος και Christophe Sirodeau πιάνο από την πρώτη ηχογράφηση αυτής της εκδοχής, το 2002.

-Μάνος Χατζιδάκις 1949-1950: 6 Λαϊκές Ζωγραφιές. Πρόκειται για πιανιστικές μεταγραφές 6 ρεμπέτικων των Τσιτσάνη, Μητσάκη,Χατζηχρήστου και Καλδάρα, με τον συνθέτη στο πιάνο, από ηχογράφηση του 1959.

20:10-21:05: «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα»

Λίγο αργότερα στο ίδιο πνεύμα, ο Κώστας Καναβούρης, διαβάζει αποσπάσματα ενός από τα πιο εμβληματικά έργα της ελληνικής ποίησης, το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του Οδυσσέα Ελύτη. Ένα ποίημα αντιπολεμικό, που επικεντρώνεται στην απώλεια και το θρήνο του ενός, για να αναδείξει όσο γίνεται πληρέστερα τον αντίκτυπο του πολέμου.

Συντονιστείτε στο Δεύτερο και στο Τρίτο Πρόγραμμα!

Live Streaming: www.ertecho.gr