Το «Καπνισμένο Τσουκάλι» των Γιάννη Ρίτσου και Χρήστου Λεοντή στο Πρώτο Πρόγραμμα...

Το «Καπνισμένο Τσουκάλι» των Γιάννη Ρίτσου και Χρήστου Λεοντή στο Πρώτο Πρόγραμμα 13.04.2019

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

«Καπνισμένο Τσουκάλι»

Απευθείας μετάδοση από το «Studio Αντώνης Κοντογεωργίου»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 13 Απριλίου 2019, ώρα 12:00-14:00
Θωμάς Σίδερης, Χρήστος Λεοντής

Με αφορμή τον κύκλο των ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ για τους τόπους εκτοπισμού και εξορίας κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του προηγούμενου αιώνα, η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσιάζει ολόκληρο το έργο «Καπνισμένο Τσουκάλι», 70 χρόνια από την ολοκλήρωση της πρώτης γραφής του από τον Γιάννη Ρίτσο και 46 χρόνια από τη μελοποίησή του από τον Χρήστο Λεοντή.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί ζωντανά από το «Studio Αντώνης Κοντογεωργίου» (στούντιο Ε) της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 και ώρα 12 το μεσημέρι.

Η δραματοποιημένη μορφή που θα παρουσιαστεί το έργο αναπτύχθηκε από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Παπαγιάννη.

Το «Καπνισμένο Τσουκάλι» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο από ερασιτέχνες ηθοποιούς του Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Αγίας Βαρβάρας σε σκηνοθεσία Γιάννη Παπαγιάννη. Συμμετέχουν ο συνθέτης του έργου, Χρήστος Λεοντής και η κόρη του ποιητή, Έρη Ρίτσου.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πραγματοποιηθεί στο Κοντοπούλι Λήμνου, τόπος εξορίας κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου αλλά και τόπος γραφής του έργου από τον Γιάννη Ρίτσο, μέσα από την προσέγγιση κοινωνικών επιστημόνων και μέσα από υλικό τεκμηρίωσης από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

 Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8

Info:

Σάββατο 13 Απριλίου 2019, ώρα 12:00-14:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Καπνισμένο Τσουκάλι»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook:http://www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:  http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi