To KOSMOS 93.6 & 107 τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με ένα...

To KOSMOS 93.6 & 107 τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με ένα ραδιοφωνικό φεστιβάλ 21.06.2020

To KOSMOS 93.6 & 107 τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
με ένα ραδιοφωνικό φεστιβάλ

Η ιδέα γι’ αυτή την ολοήμερη μουσική γιορτή που πραγματοποιείται την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου στις 21 Ιουνίου, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ.

Η γιορτή της μουσικής από το 1985 και μετά εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα. Ήταν η Αθήνα, η πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η οποία, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, έγινε η πρώτη πόλη στην οποία η γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, διοργανώθηκε το Rock in Athens, το μεγαλύτερο φεστιβάλ που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα με πολλά και μεγάλα ονόματα.

Ένα απ’ αυτά ήταν οι Cure που σήμερα είναι το μεγάλο όνομα στο KOSMOS Radio Festival.

Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2020, από τις 12 το μεσημέρι ώς τις 12 το βράδυ, οι ακροατές μένουν ασφαλείς και έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να απολαύσουν συναυλίες μεγάλων ονομάτων αλλά και να ανακαλύψουν νέους σημαντικούς καλλιτέχνες.

Ένας μουσικός μαραθώνιος που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά μουσικά είδη:

12:00 – 14:00 – Maracatu

Το studio του KOSMOS και της ΕΡΑ φιλοξενεί τους Maracatu. Η μπάντα αποτελείται από 6 άτομα που παίζουν ζωντανή, χορευτική και παράλληλα ρομαντική και νοσταλγική βραζιλιάνικη μουσική. Με το δυναμισμό της Samba, την ευαισθησία της Bossa Nova αλλά και την εκρηκτικότητα της αφροβραζιλιάνικης μουσικής, οι Maracatu θα μας ταξιδέψουν μουσικά αλλά και χορευτικά σε ολόκληρη τη Βραζιλία απ’ άκρη σ’ άκρη. Ξεκινώντας από το κοσμοπολίτικο Ρίο, θα μας οδηγήσουν, μέσα από τα δάση του Αμαζονίου, στις φαβέλες της Bahia.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Βασίλης Γούναρης

14:00 – 16:00 – Calexico

Σε συνεργασία με την EBU, το KOSMOS παρουσιάζει τη συναυλία, που έδωσαν οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού στη Γερμανία. Από εκεί θα μας οδηγήσουν στο Νότο με τον ήχο της ερήμου, εκεί όπου βρίσκεται η πόλη Calexico, που τους έδωσε το όνομά τους. Οι surf κιθάρες και το spaghetti western συνορεύουν με τα mariachi και τον Spanish ρομαντισμό πάνω στις συνοριακές γραμμές της Καλιφόρνιας και του Μεξικού.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Κώστας Αλαγιάννης

16:00 – 18:00 – Afrodyssey Orchestra

Το Live των Afrodyssey είναι ένας συνδυασμός afrobeat με στοιχεία από την jazz και την ελληνική παράδοση. Συνθέτουν και δημιουργούν, χρησιμοποιώντας όργανα άγνωστα για το ευρύ κοινό, όπως το Kamelen Ngoni και το Balafon. Οι ακροατές του KOSMOS Radio Festival θ’ ακούσουν τη συναυλία που έδωσαν πρόσφατα, παρουσιάζοντας το δεύτερο άλμπουμ τους, «Under the Sun», στην οποία το KOSMOS ήταν χορηγός επικοινωνίας.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Κώστας Μυλωνάς

18:00 – 20:00 – Black Pumas

Το Kosmos Radio Festival, και πάλι σε συνεργασία με την EBU, παρουσιάζει τη συναυλία που έδωσαν στη Γερμανία οι Black Pumas, λίγες μέρες πριν η πανδημία του covid-19 κλείσει τα πάντα. Ένα γκρουπ που ξεκίνησε ως ντουέτο με την Andrian Quesada και τον νεότερο τραγουδιστή Eric Burdon και εξελίχθηκε σε full μπάντα, κατάφερε με το πρώτο του album να στρέψει πάνω του το βλέμμα του κοινού με τον τρόπο που μπλέκει τη νότια soul με την ψυχεδέλεια της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ και τo rock.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Γιάννης Δημητριάδης

20:00 – 22:00 – Manu Dibango

Ακούστε τη συναυλία που έδωσε στο Παρίσι στην αίθουσα Le Grand Rex ο σπουδαίος Manu Dibango, γιορτάζοντας πέρυσι τον Οκτώβριο 60 χρόνια καριέρας. Έξι δεκαετίες μουσικής, έξι δεκαετίες ανάμεσα σε Ευρώπη και Αφρική, συνδυάζοντας τους afro ρυθμούς με την jazz και τη soul. Μαζί του η Soul Makossa Gang και η εξηνταμελής ορχήστρα Safari Symphonique.

Μια συναυλία-ταξίδι, ένα μουσικό σαφάρι, όπως την είχε αποκαλέσει ο ίδιος, λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Ρουμπίνη Σταγκουράκη

22:00 – 24:00 – The Cure

Η τελευταία συναυλία στο KOSMOS Radio Festival για την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής θα είναι αυτή που έδωσαν οι Cure στο Roskilde Festival στη Δανία. Ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, όπου το θρυλικό συγκρότημα εμφανίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 40 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησαν το πρώτο τους τραγούδι. Το 1985 ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν στο ελληνικό κοινό, συμμετέχοντας στο Rock in Athens, το διήμερο φεστιβάλ που διοργανώθηκε στην Αθήνα για την Ημέρα της Μουσικής.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Γιώτα Κοτσέτα

Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό. Σχεδόν όλα τα μεγάλα καλλιτεχνικά event έχουν ήδη ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, η μουσική θα είναι και πάλι πρωταγωνίστρια, δίνοντας τον τόνο και τον ρυθμό μέσα από τις συχνότητες του KOSMOS 93.6 & 107.

Μένουμε ασφαλείς και συντονισμένοι στο ραδιόφωνο που ενώνει όλο τον κόσμο!

Συντονιστείτε στο Kosmos 93,6 και 107

Live Streaming: webradio.ert.gr/kosmos

Facebook: https://www.facebook.com/kosmos936