ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ «Μανόν Λεσκό» του Αββά Πρεβό 13.05.2018

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ «Μανόν Λεσκό» του Αββά Πρεβό 13.05.2018

 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

Λογοτεχνία και Ραδιοφωνικό Θέατρο
Κύκλος εκπομπών: Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018
«Μανόν Λεσκό» του Αββά Πρεβό
Με τη Βάσω Μανωλίδου

Κυριακή 13 Μαΐου 2018, στις 22:00

Prevost

Το έργο «Μανόν Λεσκό» του Γάλλου μυθιστοριογράφου Αββά Πρεβό έχουν την ευκαιρία να ακούσουν οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και ώρα 22:00. 

Το έργο του Αββά Πρεβό [Αbbé Prévost (1697-1763)], «Η ιστορία του ιππότη ντε Γκριέ και της Μανόν Λεσκό» (Histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut), γραμμένο το 1731, στη θεατρική διασκευή της Γαλλίδας θεατρικής συγγραφέως και σεναριογράφου Μαρσέλ Μορέτ [Marcelle Maurette (1903-1972)], είναι το δεύτερο έργο του κύκλου -Λογοτεχνία και Ραδιοφωνικό Θέατρο- για το μήνα Μάιο.

Το μυθιστόρημα του Πρεβό περιλαμβανόταν στον τελευταίο τόμο του επτάτομου έργου του «Αναμνήσεις και περιπέτειες ενός ευγενούς» (Memoires et aventures d΄un homme de qualité), ο οποίος εκδόθηκε στο Άμστερνταμ το 1731. Την ίδια χρονιά, το έργο μεμονωμένο εκδόθηκε στο Παρίσι, «προκαλώντας» τη γαλλική κυβέρνηση να το απαγορεύσει και το παρισινό κοινό να το λατρέψει, μέσω των εκατοντάδων παράνομων αντιγράφων που κυκλοφόρησαν σχεδόν αμέσως.

Η αινιγματική και πολυτάραχη ζωή του Αββά φαντάζει η ίδια μυθιστορηματική και εύκολα ανιχνεύει κανείς ομοιότητες στο πρόσωπο του ιππότη ντε Γκριέ. Ο  συγγραφέας πέρασε στην αθανασία μ’ ένα και μόνο έργο που ενέπνευσε δύο διάσημες όπερες, τη «Μανόν» του Γάλλου συνθέτη Ζιλ Μασνέ το 1884 και τη «Μανόν Λεσκό» του Ιταλού συνθέτη Τζάκομο Πουτσίνι το 1893, μεταφέρθηκε στη σκηνή ως θεατρικό έργο και ως μπαλέτο, αλλά και στον κινηματογράφο τουλάχιστον επτά φορές μέχρι σήμερα.

Το κείμενο της θεατρικής διασκευής της Μαρσέλ Μορέτ, σε μετάφραση και ραδιοφωνική προσαρμογή της Ιουλίας Ιατρίδη, χρησιμοποιήθηκε στη σπάνια ηχογράφηση της ραδιοφωνικής «Μανόν Λεσκό», που μεταδόθηκε πρώτη φορά το 1966 από την εκπομπή «Θέατρον Τετάρτης».

Μετάφραση-προσαρμογή: Ιουλία Ιατρίδη

Ραδιοσκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης

Μουσική επιμέλεια: Έλλη Σολομωνίδου

Επιμέλεια ήχων: Χρήστος Κάσδαγλης

Ρύθμιση ήχου: Στέφανος Ευαγγελίου

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Βάσω Μανωλίδου (Μανόν Λεσκό), Νίκος Καζής (Ιππότης ντε Γκριέ), Γιάννης Κανδύλας (Αββάς Πρεβό), Λυκούργος Καλλέργης (Μαρκήσιος), Λουίζα Ποδηματά (Ροζέτα), Γιώργος Ζαχαριάδης (πρίγκιπας), Κώστας Καζάκος (Λεσκό), Γιώργος Νέζος (ηγούμενος), Σπύρος Ολύμπιος (τελάλης), Κική Ρέππα (ένα κορίτσι), Χρήστος Τσάγκας (ένας άντρας), Θεόδωρος Μορίδης (μεγαλοκτηματίας), Λουκιανός Ροζάν (φύλακας), Αλίκη Αλεξανδράκη (Νατάλα), Νίκος Παπαναστασίου (Σινελέ).

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Info:

Κυριακή 13 Μαΐου 2018, στις 22:00

Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»

Λογοτεχνία και Ραδιοφωνικό Θέατρο

Κύκλος εκπομπών: Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018

«Μανόν Λεσκό» του Αββά Πρεβό

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma