ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ «Τα Ολύμπια» του Π. Μεταστάζιο, σε...

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ «Τα Ολύμπια» του Π. Μεταστάζιο, σε μετάφραση Ρήγα Φεραίου 11.03.2018

 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

«Τα Ολύμπια» του Πιέτρο Μεταστάζιο

σε μετάφραση Ρήγα (Φεραίου) Βελεστινλή

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, στις 22:00
Ρήγας (Φεραίος) Βελεστινλής
Ρήγας (Φεραίος) Βελεστινλής

Με «Τα Ολύμπια» του Πιέτρο Μεταστάζιο (Pietro Metastasio), σε μετάφραση Ρήγα (Φεραίου) Βελεστινλή, συνεχίζεται αυτή την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 και ώρα 22:00 από το Τρίτο Πρόγραμμα, η σειρά μεταδόσεων έργων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού, στην ενδυνάμωση των εθνικοαπελευθερωτικών οραμάτων και σχεδίων των υπόδουλων Ελλήνων, τα οποία οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821, καθώς και στη σφυρηλάτηση της ενιαίας εθνικής ταυτότητας του νεοσύστατου ελεύθερου κράτους.

Πιέτρο Μεταστάζιο
Πιέτρο Μεταστάζιο

«Τα Ολύμπια» είναι έργο του Ιταλού αββά Pietro (Trapassi) Metastasio, ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της «Αρκαδικής Ποίησης», που έγινε παγκοσμίως γνωστός από τα λιμπρέτα του για γνωστές όπερες. Ως τέτοιο, με αρχικό τίτλο «Olympiade» (Ολυμπιάδα), παραδόθηκε από τον Metastasio το 1733 στη Βιέννη, όπου και παραστάθηκε σε μουσική Antonio Caldara, την ίδια χρονιά. Στην πρωτεύουσα του ελεύθερου κράτους, Αθήνα, το έργο ανέβηκε στη σκηνή το 1836 από το θίασο του Αθανάσιου Σκοντζόπουλου.

Το αρχαιοελληνικό του θέμα, ενέπνευσε στον Ρήγα τη μετάφραση και έκδοσή του στα ελληνικά το 1797 στη Βιέννη, ως το μόνο θεατρικό της συλλογικής έκδοσης με γενικό τίτλο «Ηθικός Τρίπους». Να σημειωθεί ότι, οι μεταφραστικές καταθέσεις του Ρήγα σκοπό είχαν «να διαφωτίσωσι τους Έλληνας (…) περί του οποίοι ήσαν άλλοτε και οποίοι είναι τώρα».

Η πρώτη μετάδοση της ραδιοφωνικής ηχογράφησης πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 1971 από την εκπομπή «Το Θέατρο της Τετάρτης» στο  Εθνικό Πρόγραμμα.

Μουσική επιμέλεια: Δίων Αρίβας.

Επιμέλεια ήχων: Γίτσα Βαλμά.

Ρύθμιση ήχου: Στέλιος Μαυραπόστολος.

Ραδιοσκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρομμάτης.

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Νίκος Παπακωνσταντίνου (Κλεισθένης), Μαρία Μοσχολιού (Αριστέα), Ρένα Βενιέρη (Αργίνη), Δημήτρης Παπαγιάννης (Μεγακλής), Νίκος Βασταρδής (Λυκίδης), Γιώργος Νέζος (Αμύντας), Πέτρος Φώσκολος (Άλκανδρος). Χορός: Πόλα Γαζουλέα, Γιάννης Ροζάκης, Θεόδωρος Ντόβας.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Info:

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, στις 22:00

Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»

«Τα Ολύμπια» του Πιέτρο Μεταστάζιο, σε μετάφραση Ρήγα (Φεραίου) Βελεστινλή

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma