Το Τρίτο Πρόγραμμα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Το Τρίτο Πρόγραμμα στο Φεστιβάλ Αθηνών

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

Το Τρίτο φέτος παίζει… και Πειραιώς 260!

Το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζουν πέντε ξεχωριστές εκδηλώσεις στον κήπο της Πειραιώς 260, με παραγωγές διαφορετικού ύφους όπως, μπαρόκ μουσική, πολυσυλλεκτική τζαζ και αθηναϊκό τραγούδι εποχής.

Οι παραγωγοί του Τρίτου, στο πλαίσιο μίας ακόμα σύμπραξης της ΕΡΤ με το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ, προσφέρουν μια καινούργια πρόταση για τους φιλότεχνους θεατές: συναυλίες ραδιοφωνικής δομής που ταυτόχρονα είναι και οπτικοποιημένες εκπομπές στα ερτζιανά, αλλά και -για πρώτη φορά- τη διαδικασία ραδιοφωνικής ηχογράφησης θεατρικού έργου με θεατές στο στούντιο.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 και ώρα 21:00 «Το Μουσικό Ρολόι του 20ού Αιώνα» με τον Δαυίδ Ναχμία παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 ένα αφιέρωμα με τίτλο «Στον Καιρό της Αθήνας».

Μία δίωρη ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή της πρώτης εποχής του ραδιοφώνου που ξεδιπλώνεται μπροστά σε ζωντανό ακροατήριο. Ένα ταξίδι στο πιο μυθοποιημένο παρασκήνιο ενός καιρού, όπου το ραδιόφωνο κυριαρχούσε, μεταδίδοντας ανάμεσα από σχόλια, τα τραγούδια που σημάδεψαν ανεξίτηλα την εποχή του και παραμένουν ζωντανά, ανθεκτικά και αγαπημένα έως τις μέρες μας. Τάνγκο, φοξ τροτ,  σουίνγκ, βαλς. Αττίκ, Γιαννίδης, Χαιρόπουλος, Σουγιούλ, Δανάη, Βέμπο, Γούναρης.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και ενορχήστρωση έχει ο Δαυίδ Ναχμίας, ενώ τραγουδούν  ο Θάνος Πολύδωρας, η  Εβελίνα Νικόλιζα, η Λητώ Μεσσήνη και η Καίτη Πάντζαρη. Στη συναυλία συμμετέχει το σύνολο χάλκινων πνευστών Melos Brass. Παρουσιάζει η Ολύνα Ξενοπούλου.

  • Την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί ραδιοφωνική ηχογράφηση θεατρικού έργου στο στούντιο C του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ. Δέκα ηθοποιοί ενσαρκώνουν 20 ρόλους στο έργο του Γιάννη Κωνσταντινίδη, «Ο οικοδιδάσκαλος ή Το δικαίωμα στην αμεριμνησία». Η ηχογράφηση θα γίνει παρουσία κοινού, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά την όλη διαδικασία.
  • Η εκπομπή «Jazz in the city» με τον Δημήτρη Τρίκα παρουσιάζει διήμερο μίνι ραδιοφωνικό-συναυλιακό μαραθώνιο την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 και ώρα 22:00 στον κήπο της Πειραιώς 260.

Η πρώτη συναυλία (22 Ιουνίου) αναδεικνύει το μουσικό εύρος και τη δυναμική της ελληνικής τζαζ σκηνής με τα συγκροτήματα The Next Step Quintet, Γιώργος Κοντραφούρης trio και Χάρης Λαμπράκης Quartet, ενώ στη δεύτερη συναυλία (23 Ιουνίου), τα γκρουπ Ziad Rajab, Trio Adedeji Adetayo Presents Afreekanism και Haig Yazdjian Quartet με τη σύνθεση των μουσικών τους και το ερμηνευτικό τους ύφος καταδεικνύουν την πολυπολιτισμική μουσική πραγματικότητα της χώρας σήμερα.

  • Την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 και ώρα 21:00, στο κτήριο Β της Πειραιώς 260, η εκπομπή «Τα Μήλα των Εσπερίδων» παρουσιάζει τη θεματική «Νύμφες, Ξωτικά, Νεράιδες και Ποιμένες» μέσα από τα έργα του Claudio Monteverdi, του Henry Purcell, της Barbara Strozzi, του G. Fr. Handel και άλλων συνθετών μπαρόκ. Την ιδέα, σύλληψη και παρουσίαση της εκπομπής-συναυλίας έχει η Τζουλιέττα Καρόρη, τη μουσική διεύθυνση ο Δημήτρης Κούντουρας, ενώ συμμετέχει και το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio.

Όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά από το Τρίτο Πρόγραμμα.

Αναλυτικές πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα greekfestival.gr/gr/events