«Το τρομπόνι» του Μάριου Ποντίκα στο «Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» 21.05.2017

«Το τρομπόνι» του Μάριου Ποντίκα στο «Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» 21.05.2017

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

Δικτατορία και Μεταπολίτευση

Τέσσερα ελληνικά θεατρικά έργα από το 1967 έως το 1978

 Κυριακή 21 Μαΐου 2017, ώρα 22:00

«Το τρομπόνι» του Μάριου Ποντίκα

Το αφιέρωμα της εκπομπής «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο», σε συγγραφείς και έργα της περιόδου της δικτατορίας και της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα. Ειδικότερα, την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 και ώρα 22:00, οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν το έργο του Μάριου Ποντίκα, «Το τρομπόνι».

Το «Τρομπόνι» είναι μια πολιτική κατάθεση και ταυτόχρονα μαρτυρία όλων των μηχανισμών της βίας, όπου βρίσκεται παγιδευμένος ο άνθρωπος.

Ο Πελοπίδας στη μικρή επαρχιακή πόλη είναι το καλύτερο τρομπόνι της μπάντας και μαζί με τη γυναίκα του, την Ευτυχία, φαντάζονται και περιμένουν την προαγωγή του. Το όνειρο αυτό και οι προσδοκίες τους θα συντριβούν, όταν ο Πελοπίδας θ’ αρχίσει να υποψιάζεται, για να βεβαιωθεί στο τέλος, ότι η μουσική που τον έβαζαν να παίζει ασταμάτητα, ήταν για να καλύψει τις κραυγές του πόνου των βασανιζομένων στα κρατητήρια της Ασφάλειας. Η αποκάλυψη οδηγεί το έργο σ’ ένα συγκλονιστικό φινάλε, όταν ο ανυποψίαστος ανθρωπάκος, μπροστά στην αλήθεια, συνειδητοποιείται βίαια και μεταμορφώνεται σε υπεύθυνο άτομο, τινάζοντας στον αέρα χίμαιρες και προσδοκίες.

Η πρώτη μετάδοση του έργου έγινε από την εκπομπή «Από το Ελληνικό και Ξένο δραματολόγιο», τον Ιανουάριο του 1977.

Μουσική σύνθεση: Μάνος Λοΐζος.

Ραδιοσκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαηλίδης.

Τεχνική επιμέλεια: Γρηγόρης Γίγας.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θύμιος Καρακατσάνης, Ντίνα Κώνστα, Πολύκαρπος Πολυκάρπου, Έρση Μαλικένζου, Γιώργος Χριστόπουλος, Νίκος Τσιλούνης, Πέρυ Ποράβου.

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.