ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Αφιέρωμα στον Έλληνα συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη από την εκπομπή «Αναζητώντας...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Αφιέρωμα στον Έλληνα συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη από την εκπομπή «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη» | Δευτέρα 22.01.2024

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αφιέρωμα στον Έλληνα συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη
από την εκπομπή «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη»
Με τον Χρίστο Παπαγεωργίου

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, στις 13:00

 

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον πολυσχιδή Έλληνα συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903- 1984) με τον γενικό τίτλο «Κωνσταντινίδης –Γιαννίδης: Δύο πρόσωπα σε ένα ταλέντο» παρουσιάζει ο Χρίστος Παπαγεωργίου στο πλαίσιο της εκπομπής του Τρίτου Προγράμματος «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη», τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024,  στη 1 το μεσημέρι, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατο του.

Ο  Γιάννης Κωνσταντινίδης  μικρασιατικής καταγωγής, γόνος εύπορης οικογένειας  από τη Σμύρνη, από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες συνθέτες, μαέστρους και πιανίστες, υπηρέτησε εξίσου επιτυχημένα την κλασική μουσική και το λεγόμενο «ελαφρό» τραγούδι, διαχωρίζοντας τις δύο αυτές ιδιότητες του στον χώρο της μουσικής δημιουργίας, υπογράφοντας ως τραγουδοποιός με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης.

Πολυγραφότατος, με  εργογραφία  που περιλαμβάνει  συμφωνικά έργα, κομμάτια για πιάνο, μουσική δωματίου και πολλά τραγούδια, παρουσίασε επίσης πολλά έργα (οπερέτες, μουσικές κωμωδίες και πολλές επιθεωρήσεις). Διετέλεσε διευθυντής του τμήματος Ελαφράς Μουσικής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας την περίοδο 1946-1952, καθώς και μουσικός διευθυντής στην ΥΕΝΕΔ την περίοδο 1952-1960.

Ξεχωριστή περίπτωση δημιουργού,  διαμόρφωσε μία έντεχνη εκδοχή του ελληνικού τραγουδιού με συνοδεία βασισμένη στο παραδοσιακό μέλος, καθώς και δομικά πρότυπα  για τη  δημιουργία έργων για συμφωνική ορχήστρα, για πιάνο, για μουσική δωματίου και χορωδία.

Μέσα από μία σειρά έργων, συνεντεύξεων  και βιογραφικών αναφορών, ο Χρίστος Παπαγεωργίου σκιαγραφεί το πορτραίτο του σπουδαίου καλλιτέχνη και σεμνού ανθρώπου που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία της μεταπολεμικής μουσικής στην Ελλάδα.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito
Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma