ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Ένα διήγημα, μια ανάσα…» – Αφιέρωμα στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Ένα διήγημα, μια ανάσα…» – Αφιέρωμα στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου 10.03.2019

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑ, ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ
«Διηγήματα»
Αφιέρωμα στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου   
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 10 Μαρτίου 2019, ώρα 16:30

Η εκπομπή «Ένα διήγημα, μια ανάσα», που μεταδίδεται την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 στις 16:30 από το Τρίτο Πρόγραμμα, είναι αφιερωμένη στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με αφορμή το θάνατό της στις 8 Μαρτίου 1906.

Ειδικότερα, παρουσιάζεται η συλλογή «Διηγήματα», όπου υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της, με την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων 24 γράμματα.

Πρόκειται για την πρώτη Ελληνίδα πεζογράφο, αφού η Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου (1801-1832) το μόνο πεζό που έγραψε, ήταν η αυτοβιογραφία της.

Άνθρωπος με προοδευτικές απόψεις, έγραφε πάντα στην απλή Δημοτική. Γνώρισε διώξεις και τη χλεύη των συντηρητικών κύκλων της Πόλης. Χρησιμοποίησε εφτά ψευδώνυμα για να αποφεύγει τις διώξεις λόγω του φύλου της αλλά και των απόψεών της και στάθηκε τελικά Μοίρα στη Μοίρα της. Αντιμετώπισε την ανανδρία των ανδρών και τη σεμνοτυφία των γυναικών, αφήνοντάς διηγήματα ικανά να την κατατάξουν στο Πάνθεον της Ελληνικής Λογοτεχνίας. Το αφηγηματικό έργο της τοποθετείται στην πεζογραφική παραγωγή της  γενιάς του 1880, που εκπροσώπησε την άνθηση του πεζού  λόγου στην Ελλάδα. Αποκλίνει από την κυρίαρχη για την εποχή τάση της λυρικής ηθογραφίας. Βασικός άξονας της γραφής της, ο κοινωνικός και πολιτικός προβληματισμός, ενώ η τεχνοτροπία της κινείται μεταξύ ρεαλισμού και ψυχογραφικής διείσδυσης.

Μία γυναίκα που έπρεπε να πολεμήσει για όλα τα σημερινά αυτονόητα.

Δραματοποιημένη αφήγηση-επιμέλεια: Ολύνα Ξενοπούλου

Τεχνική επεξεργασία: Αθανάσιος Βουτέρης

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1867 στη Βλάγκα της Κωνσταντινούπολης. Φοίτησε ως οικότροφος στο Παρθεναγωγείο της Παλλάδος και πήρε πτυχίο δασκάλας. Σημαντική η δράση της υπέρ της τόνωσης του εθνικού φρονήματος κατά την παραμονή της στο Παρθεναγωγείο της Σηλυβρίας της Ανατολικής Θράκης (1897-1899),  που αναπτύχθηκε τόσο μέσω του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού της έργου όσο και μέσω των ομιλιών και δημοσιεύσεων που πραγματοποίησε.

Έπειτα από απόρριψη του αιτήματός της για ανάληψη δράσης ενάντια στην προπαγάνδα των βαλκανικών δυνάμεων στη Μακεδονία, ταξίδεψε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη και τη Βιέννη και κατέληξε στη Θεσσαλονίκη, όπου από το 1905 ώς το 1906 ανέλαβε τη διεύθυνση του Πρακτικού Παρθεναγωγείου. Διατήρησε επαφή με τους πνευματικούς κύκλους της Αθήνας αλλά ταλαιπωρημένη  από προβλήματα υγείας, πέθανε στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 39 ετών.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Info:

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019, ώρα 16:30

Εκπομπή: «Ένα διήγημα, μια ανάσα»

«Διηγήματα»

Αφιέρωμα στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma