ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | Κάθε Πέμπτη...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή ως τις 29.09.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου  στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» 

Με τον Θάνο Μαντζάνα

 Ημερομηνίες μετάδοσης: Kάθε Πέμπτη και Παρασκευή ως τις 29.09.2022 στις 18:00 

Την καταξιωμένη διεθνώς Ελληνίδα πιανίστρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας, σε ένα αφιερωματικό κύκλο επτά εκπομπών, που θα μεταδίδεται τις Πέμπτες και τις Παρασκευές του Σεπτεμβρίου ως τις 29.09.2022 στις 18:00, με αφορμή την παρουσίαση δύο δισκογραφικών εργασιών που υπογράφει συνθετικά η ίδια: του  άλμπουμ «Minerals» του 2019 (ενός άλμπουμ με συνθέσεις για πιάνο, που ερμηνεύει η ίδια και  έχουν ως πηγή έμπνευσης τα ορυκτά) και, του εφετινού άλμπουμ «Πασιφάη» (μια μελοποίηση ποιημάτων του Μίλτου Σαχτούρη), καθώς και του πρώτου βιβλίου της  με τίτλο «Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Ο Μουσικός Του Απείρου» που εκδόθηκε την περασμένη Άνοιξη από τον οίκο Παπαγρηγορίου – Νάκας.

Κόρη της διευθύντριας της καλύτερης ίσως μη κρατικής χορωδίας στην Ελλάδα που έφερε το όνομα της, της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, η πιανίστρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου εκδήλωσε το ταλέντο της ήδη από την παιδική της ηλικία δίνοντας το πρώτο της ρεσιτάλ σε ηλικία επτά ετών. Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, την Μόσχα, την Ουγγαρία και τις ΗΠΑ κερδίζοντας παράλληλα πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Σπούδασε επίσης θεωρητικά και σύνθεση στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Διεθνώς καταξιωμένη σολίστ, με εξειδίκευση στο έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ του οποίου θεωρείται από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες σε όλο τον κόσμο, έχει εκτός από την συναυλιακή δραστηριότητα της, εκτενή και βραβευμένη δισκογραφία αλλά και πλούσιο διδακτικό έργο ως καθηγήτρια πιάνου.

Η σχέση της  συνθέτριας με τα ορυκτά, αλλά και την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη, η σχέση της μουσικής με την αστρονομία και την φιλοσοφία, το έργο του Μπαχ και η σχέση του με την φιλοσοφία, τα μαθηματικά και την κοσμολογία, τέλος η ερμηνευτική προσέγγιση της εμπνευσμένης δημιουργού στο έργο του Μπαχ, είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στον αφιερωματικό αυτό κύκλο.

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η σύνθεση από την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, ενός σύντομου κομματιού, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής, αποδεχόμενη η ίδια, μια δημιουργική πρόκληση που της έθεσε ο Θάνος Μαντζάνας, να συνθέσει ένα σύντομο κομμάτι με πηγή έμπνευσης έναν τίτλο τον οποίο της έδωσε ο ίδιος, κατά την διάρκεια της συζήτησης.

Η αυτοσχεδιαστική αυτή σύνθεση ηχογραφήθηκε σε μία μόνο λήψη στο στούντιο F της ΕΡΑ με ηχολήπτη τον Τάσο Μπακασιέτα και θα μεταδοθεί για πρώτη φορά και κατά αποκλειστικότητα από την εκπομπή.