ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Η «Γκαλερί Δραμάτων» του Γιώργου Πατεράκη στην εκπομπή «Κριτικός...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Η «Γκαλερί Δραμάτων» του Γιώργου Πατεράκη στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 29.07 & 05.08.2021

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Η «Γκαλερί Δραμάτων» του Γιώργου Πατεράκη
στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Ημερομηνίες μετάδοσης: Πέμπτη 29 Ιουλίου & Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021,
στις 18:00

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου και την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021, στις 18:00, στην εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος «Κριτικός Λόγος», ο κριτικός Μουσικής Θάνος Μαντζάνας παρουσιάζει και αναλύει την πλέον πρόσφατη δισκογραφική εργασία του Γιώργου Πατεράκη, «Γκαλερί Δραμάτων». Μάλιστα, στη δεύτερη εκπομπή θα υπάρχει και μία σύντομη τοποθέτηση του ίδιου του δημιουργού για το έργο του.

Η «Γκαλερί Δραμάτων» αναδεικνύει για μία ακόμη φορά, την ξεχωριστή τραγουδοποιία του Γιώργου Πατεράκη, η οποία ωριμάζει ολοένα και περισσότερο. Η γραφή του εμπνέεται από τη συνολική παράδοση της ευρωπαϊκής λόγιας μουσικής, από το μπαρόκ μέχρι και τον ρομαντισμό αλλά επιλεκτικά και από άλλα ιδιώματα, όπως η jazz και το ημέτερο «ελαφρό» τραγούδι. Είναι όμως ο πλήρης γνώσης και απόλυτα οργανωμένος μοναδικός τρόπος που συνδυάζει όλα αυτά τα τόσο ετερόκλητα στοιχεία, σε ένα απόλυτα σημερινό και κατακτημένο πια προσωπικό ύφος. Αυτός ο τρόπος είναι ο καθοριστικός παράγοντας, ο οποίος καθιστά τα τραγούδια του εκτός από πολύ όμορφα, τόσο ενδιαφέροντα και κάποιες φορές συναρπαστικά.

Το ίδιο ισχύει και για τη φωνητική αλλά και την ενορχηστρωτική προσέγγισή του, ενώ το σύνολο συμπληρώνεται από την αυτοσαρκαστική, σατιρική, ανατρεπτική, κάποτε ακόμα και καυστική, με μόνιμη υποδόρια ειρωνεία και άφθονο χιούμορ, αλλά πάντα βαθιά ανθρωπιστική στιχουργία του.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι String Theory εκτός από δύο στα οποία την ερμηνεία αναλαμβάνει ο παλαιός φίλος και συνεργάτης του Γιώργου Πατεράκη, Αργύρης Μπακιρτζής.

Τέλος θα ακουστεί ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε ο δημιουργός μετά την «Γκαλερί Δραμάτων», σε ερμηνεία του Φοίβου Δεληβοριά.

Παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

Info

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Εκπομπή: «Κριτικός Λόγος»

Πέμπτη 29 Ιουλίου & Πέμπτη 05 Αυγούστου 2021, στις 18:00

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: www.facebook.com/tritoprogramma