ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Η ιστορικός τέχνης Δωροθέα Κοτελετζίδου στην εκπομπή «Η εποχή των εικόνων...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Η ιστορικός τέχνης Δωροθέα Κοτελετζίδου στην εκπομπή «Η εποχή των εικόνων στο Τρίτο» | Σάββατο 15.10.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

«Η εποχή των εικόνων στο Τρίτο»
Με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Καλεσμένη η ιστορικός τέχνης Δωροθέα Κοτελετζίδου
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 15 Οκτωβριου 2022, στις 19:00

«Η Εποχή των εικόνων στο Τρίτο», η εκπομπή  στην οποία φιλοξενούνται  σημαντικοί Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες και ιστορικοί τέχνης των οποίων ο λόγος και οι ιδέες σχημάτισαν την ταυτότητα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής, συνεχίζεται με νέο κύκλο εκπομπών.

Στην πρώτη εκπομπή του νέου κύκλου που θα μεταδοθεί  το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 στις 19:00, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου φιλοξενεί την ιστορικό τέχνης και συγγραφέα βιβλίων τέχνης Δωροθέα Κοτελετζίδου, με σκοπό να φωτιστεί η καλλιτεχνική εικαστική σκηνή προηγούμενων δεκαετιών αλλά και το εικαστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης στην οποία η Δωροθέα  Κοτελετζίδου κατοικεί.

Γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου, με ειδικότητα στη Σύγχρονη Τέχνη και στον Cy Twombly, (Edwin Parker “Cy” Twombly Jr., ζωγράφος, γλύπτης και φωτογράφος), είναι διδάκτορας της θεωρίας της τέχνης, Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του  Α.Π.Θ, ενώ  το διάστημα  1979-1989 έζησε στη Γαλλία και εργάστηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Στρασβούργου. Το 2014 εκδίδει το βιβλίο «Η Ιδέα ως Υλικό. Το Υλικό ως Ιδέα. Οι Έλληνες καλλιτέχνες στο Παρίσι από το 1960 μέχρι το 1980». Η συζήτηση εστιάζει στην εμπειρία της και την ματιά της ως επιμελήτρια – κριτικός τέχνης, στο έργο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, τις διαφορές μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά μουσεία, κοινό, εικαστική δημιουργία γενικότερα και, διερευνά τον τρόπο με τον οποίον τα πράγματα αλλάζουν από τον καιρό της δικής της εκκίνησης στο χώρο. Η Δωροθέα Κοτελετζίδου είναι μία σημαντική παρουσία στο χώρο της τέχνης της οποίας η ματιά, κοινωνική, αισθητική, κριτική έχει πάντα ενδιαφέρον και καθαρότητα.