ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Η σημερινή ελληνική jazz τραγουδοποιία της Χριστίνας Ψύχα στην εκπομπή...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Η σημερινή ελληνική jazz τραγουδοποιία της Χριστίνας Ψύχα στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | Πέμπτη 12 & Πέμπτη 19.08.2021

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η σημερινή ελληνική jazz τραγουδοποιία της Χριστίνας Ψύχα
στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Ημερομηνίες μετάδοσης: Πέμπτη 12 & Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021, στις 18:00

Το πρώτο άλμπουμ της νεαρής μουσικού Χριστίνας Ψύχα με τίτλο «Violetera» παρουσιάζει και αναλύει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος», που μεταδίδεται την Πέμπτη 12 και την Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021, στις 18:00, στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Η Χριστίνα Ψύχα έχει σπουδάσει θεωρητικά, κλασικό πιάνο, αλλά κυρίως jazz τραγούδι για το οποίο μάλιστα ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Μουσικού Τμήματος του ΕΚΠΑ, Jazz Performance & New Technologies.

Πρόκειται για την jazz ηχητική προσέγγιση και γενικότερα αυτό το ιδίωμα που αρδεύουν αλλά και διαμορφώνουν τα τραγούδια που γράφει, καθώς, όπως δηλώνει η ίδια, πάντα την ενδιέφερε πρωτίστως η δημιουργία και θεωρεί την ερμηνεία ως ένα συμπληρωματικό μέρος της. Οι καρποί αυτής της μεθοδολογίας φαίνονται σ’ αυτό το πρώτο άλμπουμ της, «Violetera» που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό.

Στις δύο εκπομπές γίνονται αναφορές στον τρόπο με τον οποίο η Χριστίνα Ψύχα ενσωματώνει -συνθετικά αλλά και ερμηνευτικά- την jazz στην ελληνική μουσική, στο πώς χρησιμοποιεί επίσης στοιχεία από τη λαϊκή, αλλά ακόμα και την παραδοσιακή μουσική μας, όπως επίσης -κάποιες φορές- και από την ευρωπαϊκή παράδοση του λυρικού τραγουδιού και στο πώς αξιοποιεί τις ιδιαιτερότητες της latin ρυθμολογίας.
Όλα αυτά, με τη βοήθεια των ενορχηστρώσεων του jazz πιανίστα Νικόλα Αναδολή, μετουσιώνονται σε υπέροχα τραγούδια, τα οποία ερμηνεύει η Χριστίνα Ψύχα.

Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

Info

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Εκπομπή: «Κριτικός Λόγος»

Πέμπτη 12 & Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021, στις 18:00

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: www.facebook.com/tritoprogramma