Τρίτο Πρόγραμμα – Μικρές Δεξαμενές Μελάνης – Emma Reyes: «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας»...

Τρίτο Πρόγραμμα – Μικρές Δεξαμενές Μελάνης – Emma Reyes: «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας» 23, 30.01 & 06.02.2018

 ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης

Emma Reyes: «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας»

Τρίτη 23, 30 Ιανουαρίου & 6 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 21:10

emma reyes collage

Στο πλαίσιο της εκπομπής «Μικρές Δεξαμενές Μελάνης», οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν σ’ ένα αφιέρωμα που θα ολοκληρωθεί σε τρία μέρη -Τρίτη 23, 30 Ιανουαρίου & 6 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 21:10- συγκλονιστικά αυτοβιογραφικά κείμενα από το βιβλίο «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας» της Emma Reyes.

Η Κολομβιανή ζωγράφος Έμα Ρέγιες (1919–2003) έγινε γνωστή στο Παρίσι τη δεκαετία του ’60, έκανε εκθέσεις σε διάφορες πόλεις του κόσμου, συγχρωτίστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Ντιέγκο Ριβέρα και διανοούμενους όπως η Έλσα Μοράντε και ο Αλμπέρτο Μοράβια.

Πριν απ’ όλα αυτά, μεγάλωσε υπό σκληρές συνθήκες, αγράμματη, σ’ ένα καμαράκι ενός σκουπιδότοπου στην Μπογκοτά, κι έπειτα βρέθηκε έγκλειστη σε μοναστήρι μέχρι που δραπέτευσε, έκανε οτοστόπ και άρχισε το ταξίδι της στον κόσμο.

emma reyes painting 4

Στη ραδιοφωνική μεταφορά μας, μες στο ηχητικό τοπίο φόβου, μυστικισμού κι εγκλεισμού του μοναστηριού, αποδίδουμε κάποιες από τις συγκλονιστικές αυτοβιογραφικές επιστολές τις οποίες έστειλε μεταγενέστερα στον φίλο της Χερμάν Αρσινιέγας. Αποδίδουμε κάποιες λυρικές στιγμές της παιδικής αθωότητας, την πρώτη φιλία, ατελείωτες ώρες προσευχής, μετάνοιας, σκληρής δουλειάς. Κέντημα, σφουγγάρισμα, σκούπισμα, μαντάρισμα. Μα πάνω απ’ όλα, ώρες σιωπής, γονυκλισίες, εξευτελισμούς κι εκμετάλλευση από τις μοναχές, ρέκβιεμ για τους νεκρούς συγγενείς, ροζάρια και φόβο για το Διάβολο που κρύβεται παντού, στις γωνίες που πρέπει να καθαρίσει, στη σκοτεινή αυλή που πρέπει να διασχίσει. Νάτος, είναι ψηλός, μελαχρινός με κόκκινα μάτια. Την κοιτάζει!

Η διήγηση των παιδικών της χρόνων, ακριβής, αστεία, τρομακτική, ειρωνική, γίνεται μέσα από τα παιδικά μάτια και όπως συμβαίνει συχνά με τις παρατηρήσεις των παιδιών σε κάνει κατά στιγμές να χαμογελάς εν μέσω αφηγήσεων σκληρών γεγονότων.

Η διήγηση, χωρίς αυτολύπηση, με ευφυία ενηλίκου και ματιά κοριτσιού, ειλικρίνεια και συναισθηματισμό, είναι ένα διαμάντι κι ένας ύμνος για τη ζωή η οποία κερδίζεται!

Οι επιστολές εκδόθηκαν μετά το θάνατό της και σύμφωνα με την επιθυμία της, τα χρήματα από τις πωλήσεις δόθηκαν δωρεά σε ορφανοτροφείο στην Κολομβία.

Επιμέλεια-παραγωγή-παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά.

Σχεδιασμός ήχου:  Άγης Γυφτόπουλος.

Ηχοληψία-ηχητική επεξεργασία: Αλέξανδρος Κασσελάκης.

* Το σήμα της εκπομπής είναι μουσική του Μάριου Στρόφαλη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Info:

Τρίτη 23, 30 Ιανουαρίου & 6 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 21:10

Εκπομπή: «Μικρές Δεξαμενές Μελάνης»

Emma Reyes: «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας»

Live Streaming: http://webradio.ert.gr/trito/

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma/


Facebook εκπομπής: https://www.facebook.com/MikresDexamenesMelanis/

emma reyes painting 2