Τρίτο Πρόγραμμα – «Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων» με τον Δημήτρη Ποταμίτη 11.02.2018

Τρίτο Πρόγραμμα – «Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων» με τον Δημήτρη Ποταμίτη 11.02.2018

 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

«Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι

Με τον Δημήτρη Ποταμίτη

Κυριακή της Απόκρεω 11 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 22:00

Δημήτρης Ποταμίτης

Την τρίπρακτη κωμωδία «Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων», μία από τις ωραιότερες κωμωδίες του Κάρλο Γκολντόνι, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, την Κυριακή της Απόκρεω 11 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 22:00.

Από την τρελή συντροφιά του Διόνυσου έως την παρδαλή παρέα του Αρλεκίνου, το παιχνίδι της μεταμφίεσης και η χρήση της μάσκας είναι συνυφασμένα με την Τέχνη του θεάτρου.

Κάρλο Γκολντόνι

Ο Ενετός Κάρλο Γκολντόνι (1707-1787), έχοντας στο ενεργητικό του πάνω από 150 κωμωδίες, σημείωσε την πρώτη πανευρωπαϊκή του επιτυχία με το έργο «Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων» το 1748. Ταγμένος στη δημιουργία ενός νέου τύπου θεάτρου, διατηρεί τις καθιερωμένες τεχνικές της commedia dell΄ arte αναμορφώνοντάς τες προοδευτικά.

Παρά το γεγονός ότι ο Γκολντόνι είναι ο συγγραφέας που έχει συνδέσει περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλον το όνομά του με την εμφάνιση της κωμωδίας στο Νεοελληνικό Θέατρο (πρώτη μετάφραση στα Ελληνικά το 1791), ο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» ανέβηκε στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 1937 σε μετάφραση Μιχάλη Κόκκαλη. Έκτοτε, η εμφάνισή του στην ελληνική σκηνή υπήρξε σχεδόν αδιάκοπη, φτάνοντας μέχρι τις ημέρες μας.

Η ηχογράφηση μεταδόθηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1983 από την εκπομπή «Θεατρική Βραδιά».

Υπόθεση: Ο υπηρέτης Τρουφαλδίνος υπηρετεί δύο αφεντάδες. Είναι πονηρός και πολυμήχανος, γκαφατζής και συνάμα αναιδής. Τα θαλασσώνει και τα μπαλώνει, ενώ περιπλέκει τους πάντες και τα πάντα. Τελικά αποδεικνύεται αυτός αφέντης των αφεντάδων του, αφού καταφέρνει να τους κοροϊδεύει και να πληρώνεται και από τους δύο. Τι γίνεται όμως, όταν ο έρωτας τον επισκέπτεται;

Μετάφραση: Γεράσιμος Σπαταλάς.

Ραδιοφωνική διασκευή: Κίττυ Αρσένη.

Ραδιοσκηνοθεσία: Δημήτρης Ποταμίτης.

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Τσαγκάρης.

Επιμέλεια ήχων: Δόμνα Ακατογλίδου.

Ρύθμιση ήχου: Βασίλης Καρράς.

Παραγωγή: Βίκυ Μουνδρέα.

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Δημήτρης Ποταμίτης (Τρουφαλδίνος), Νίκος Κούρος (Πανταλόνε), Μαρία Κυριακίδου (Κλεαρέτη), Βασίλης Μητσάκης (Ντοτόρο Λομπάρντι), Γιώργος Κέντρος (Σίλβιο), Μαρίνα Ταβουλάρη (Βεατρίκη Ρασπόνι), Αντώνης Καφετζόπουλος (Φλορίντο Αρετούτσι), Στέλιος Χαλκιαδάκης (Μπριγκέλα), Ειρήνη Χατζηκωνσταντή (Σμεραλντίνα), Τάσος Δήμας (καμαριέρης του ξενοδοχείου).

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6!

Info:

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 22:00

Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»

«Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma