ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: To άλμπουμ «Ήχος Ελληνικός» των Polis Ensemble στην εκπομπή...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: To άλμπουμ «Ήχος Ελληνικός» των Polis Ensemble στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 24-25.11.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

To άλμπουμ «Ήχος Ελληνικός» των Polis Ensemble

στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Με τον Θάνο Μαντζάνα

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022,
στις 18:00

Επτά αιώνες ελληνικής μουσικής  ανθολογεί ο δεύτερος δίσκος του σχήματος Polis Ensemble, με τίτλο « Ήχος Ελληνικός» που θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος», σε δύο μέρη, την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 στις 18:00.

Οι Polis Ensemble σχηματίστηκαν στα τέλη του 2011 και αποτελούνται από έξι βιρτουόζους μουσικούς, τον Νίκο Παραουλάκη στο νέι, το καβάλ και την φλογέρα, τον Γιώργο Κοντογιάννη στη λύρα, τον Στέφανο Δορμπαράκη στο κανονάκι, τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη στο πολίτικο λαούτο, τον Μανούσο Κλαπάκη στα κρουστά και τον Θεόδωρο Κουέλη στο κοντραμπάσο. Τo 2017 κυκλοφόρησαν το ομότιτλο πρώτο album τους που περιλάμβανε πρωτότυπες οργανικές συνθέσεις των μελών του σχήματος.

Ο δεύτερος δίσκος τους «Ήχος Ελληνικός» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021, με την ΕΡΤ να συμπράττει στην παραγωγή του είναι όμως κάτι πιο φιλόδοξο. Όπως φαίνεται και από τον υπότιτλο «Έλληνες λόγιοι συνθέτες από τον 13ο ως τον 20ό αιώνα», στο άλμπουμ αυτό οι Polis Ensemble επιχειρούν να δώσουν ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής των τελευταίων επτά αιώνων μέσα από την δική τους μουσική αντίληψη και ύφος.

Η εισαγωγή του album περιλαμβάνει αναφορές στο έργο του βυζαντινού μελωδού Ιωάννη Παπαδόπουλου ή Κουκουζέλη και στη συνέχεια ακούμε συνθέσεις εμπνευσμένες από καλλιτέχνες του 17ου και 18ου αιώνα όπως ο Πέτρος Γλυκύς ή Μπερεκέτος, ο Έλληνας συνθέτης της Κωνσταντινούπολης Ζαχαρίας Χανεντές και τον Πέτρο Λαμπαδάριο ή Πελοποννήσιο. Στη συνέχεια οι Polis Ensemble αποκαλύπτουν τον δεύτερο πυλώνα της μουσικής παράδοσης, αυτόν που περιλαμβάνει επιρροές από τη δυτικοευρωπαϊκή, λόγια μουσική. Ακούγονται συνθέσεις του Φραγκίσκου Λεονταρίτη, αλλά και του κατά τρεις περίπου αιώνες μεταγενέστερου του, κορυφαίου εκπροσώπου, της επτανησιακής μουσικής σχολής Νικόλαου Χαλκιόπουλου Μάντζαρου, που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης λόγιας μουσικής μας.

Η μετάβαση στον 20ό αιώνα γίνεται με ένα φόρο τιμής στους συνθέτες Βασίλη Καλαφάτη, Δημήτρη Μητρόπουλο, Γιάννη Κωνταντινίδη, Νίκο Σκαλκώτα, Νίκο Μαμαγκάκη, και σε δύο δημιουργούς του σμυρναϊκής καταγωγής ρεμπέτικου τραγουδιού, τον Παναγιώτη Τούντα και τον Κώστα Σκαρβέλη. Η εντυπωσιακή κατάληξη του album, είναι η Σουίτα «Μίκης Θεοδωράκης», μια σειρά από τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, με τη μορφή σουίτας.

Στο «Ηχος Ελληνικός» οι Polis Ensemble καταφέρνουν να αναδείξουν τόσο τη συνέχεια όσο και την πολυπλοκότητα της ελληνικής μουσικής παράδοσης με έναν δικό τους και πολύ προσωπικό τρόπο. Είναι μια εργασία εξίσου κατάλληλη τόσο για μουσικολογική μελέτη όσο και για αληθινή ακουστική απόλαυση.

Η εκπομπή είναι διαθέσιμη διαδικτυακά εδώ: ertecho.gr/radio/trito/