ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Το άλμπουμ “Opening” του Tord Gustavsen στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Το άλμπουμ “Opening” του Tord Gustavsen στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 25 & 26.08.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το άλμπουμ “Opening” του Tord Gustavsen
στην
εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Με τον Θάνο Μαντζάνα

 Ημερομηνίες μετάδοσης: Πέμπτη 25 & Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022, στις 18:00 

Το άλμπουμ “Opening” του Νορβηγού πιανίστα Tord Gustavsen παρουσιάζει και αναλύει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας σε δύο συνεχόμενες εκπομπές, την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 18:00.

Το “Opening” που κυκλοφόρησε την άνοιξη της φετινής χρονιάς ακολούθησε το επίσης θαυμάσιο “Τhe Other Side” του 2018, με το  τρίο του Tord Gustavsen να συναποτελούν αυτή την φορά δύο αληθινά εξαίρετοι μουσικοί, ο κοντραμπασίστας Steinar Raknes και ο ντράμερ Jarle Vespestad. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα πιανιστικά jazz τρίο των τελευταίων ετών.

Ο Tord Gustavsen άρχισε να παίζει πιάνο, αυτοδίδακτος φυσικά, σε ηλικία τεσσάρων ετών και λίγα χρόνια αργότερα έπαιζε σε οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις ενηλίκων αλλά και gospel στην εκκλησία της περιοχής. Με την έναρξη των μουσικών σπουδών του στο πανεπιστήμιο του Όσλο άρχισε να ενδιαφέρεται κυρίως για την jazz στην οποία και αφοσιώθηκε αποκλειστικά μετά την αποφοίτηση του. Σήμερα ο πενηνταδυάχρονος πλέον πιανίστας είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νορβηγικής jazz σκηνής.

Ένας κριτικός είχε γράψει κάποτε για τον Gustavsen ότι «περισσότερο χαϊδεύει τα πλήκτρα παρά τα αγγίζει». Δεν είναι συμπτωματικό ότι, όπως λέει, μια από τις κυριότερες πηγές έμπνευσης του είναι η ακινησία του τοπίου, οι εκτενείς ανοιχτοί χώροι και η φύση της χώρας του. Ο ίδιος αποκαλεί την μουσική του «λυρική jazz δωματίου» και, όπως δηλώνει, αρδεύεται εξίσου από την νορβηγική μουσική παράδοση και την κλασική παιδεία του όσο και από τα gospel που τόσο αγάπησε και έπαιζε ήδη από την παιδική ηλικία του.

Με το “Opening” ο Tord Gustavsen μας έδωσε ένα άριστο και τόσο όμορφο άλμπουμ που δεν μπορεί παρά να σε κατακτήσει,  ένα λαμπρό δείγμα βορειοευρωπαϊκής, σκανδιναβικής και, πιο συγκεκριμένα, νορβηγικής jazz.