ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Το άλμπουμ «The Bordeaux Concert» του Keith Jarrett στην εκπομπή...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Το άλμπουμ «The Bordeaux Concert» του Keith Jarrett στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 01&02.12.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το άλμπουμ «The Bordeaux Concert» του Keith Jarrett στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»
Με τον Θάνο Μαντζάνα

 Πέμπτη & Παρασκευή: 01&02.12.2022, στις 18.00

Το ζωντανά ηχογραφημένο album του Keith Jarrett «The Bordeaux Concert» θα παρουσιάσει και θα αναλύσει σε δύο μέρη, την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 18:00, ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας στο Τρίτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Κριτικός λόγος».

Πρόκειται για το πρόσφατο album του κορυφαίου πιανίστα της τζαζ. Το 2016 o Jarrett πραγματοποίησε μία – την τελευταία, όπως έμελλε να αποδειχθεί – εκτενή ευρωπαϊκή περιοδεία σόλο πιανιστικών εμφανίσεων. Το χαρακτηριστικό αυτών των εμφανίσεων ήταν ότι κάθε μία ήταν εντελώς διαφορετική στιλιστικά, κάποιες φορές ακόμα και υφολογικά, από τις υπόλοιπες. Η εμφάνιση του στο Μπορντό πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου 2016 με την φροντίδα και υπό την αιγίδα του φεστιβάλ jazz της φημισμένης για τα κρασιά της γαλλικής πόλης. Είχε εμφανιστεί και στο παρελθόν στο Μπορντό αλλά αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική σόλο εμφάνιση του εκεί και το κοινό στην αίθουσα συναυλιών της Εθνικής Όπερας του Μπορντό τον υποδέχθηκε θερμά.

Αντίθετα με άλλες συναυλίες του, της ίδιας περιοδείας στις οποίες έπαιζε και κάποιες δικές του προσεγγίσεις σε κλασικά στάνταρ της jazz, εκείνη του Μπορντό ήταν μια «σουίτα» με δεκατρία μέρη, όλα δικά του και εντελώς αυτοσχεδιαστικά. Ο Keith Jarrett είναι ένας από τους ελάχιστους μουσικούς που κατέχουν σε τόσο βάθος και πατούν τόσο σταθερά σε δύο τόσο διαφορετικά μεταξύ τους ιδιώματα, την jazz και την κλασική μουσική. Ο σπουδαίος jazz αυτοσχεδιαστής και ο βιρτουόζος κλασικός σολίστ με την αψεγάδιαστη και απαράμιλλη τεχνική συνυπάρχουν εντός του και αλληλοσυμπληρώνονται με τον πιο αυθόρμητο και φυσικό τρόπο.

Στην συναυλία αυτή ήρθε στην επιφάνεια περισσότερο ίσως από άλλες φορές η πιο λυρική και μελωδική πλευρά του με το αποτέλεσμα να είναι καθηλωτικής σχεδόν ομορφιάς.

Το «The Bordeaux Concert» είναι ένα ακόμα θαυμάσιο δείγμα της τέχνης του Keith Jarrett, ενός αληθινά «ολιστικού» μουσικού, προικισμένου όχι μόνο με τεράστιο ταλέντο αλλά και με εξίσου μεγάλη μουσική ευφυΐα και με μια εξαιρετικά σπάνια αντίληψη της μουσικής.