ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Το «Fonotopia» της Γεωργίας Σπυροπούλου στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» |...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Το «Fonotopia» της Γεωργίας Σπυροπούλου στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 21.01.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το «Fonotopia» της Γεωργίας Σπυροπούλου
στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»
Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, στις 18:00

Το CD της Γεωργίας Σπυροπούλου «Fonotopia» θα παρουσιάσει αναλυτικά σε τρία μέρη στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας, εγκαινιάζοντας έτσι και την έναρξη της μετάδοσης της εκπομπής, από την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, δύο φορές πλέον την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, στις 18:00, στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Η Γεωργία Σπυροπούλου σπούδασε πιάνο, αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και jazz αυτοσχεδιασμό στην Αθήνα. Από το 1996 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι όπου σπούδασε σύνθεση, ηλεκτροακουστική μουσική και ανάλυση φόρμας αλλά και σύνθεση και μουσική τεχνολογία στο IRCAM, το γαλλικό επίκεντρο της μουσικής πρωτοπορίας και έρευνας. Από το 2008 και για μερικά χρόνια εργάστηκε ως συνθέτρια-ερευνήτρια στο IRCAM με το project «MASK: Μεταμορφώσεις της φωνής και δημιουργία τεχνολογικών εργαλείων για τη live performance». Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις στη Γαλλία και σε άλλες χώρες και επίσης έχει προσκληθεί να διδάξει για το έργο της και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί σε πανεπιστημιακά ιδρύματα αρκετών χωρών.

Το «Fonotopia», που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2021, περιλαμβάνει τρεις μεγάλης διάρκειας συνθέσεις της Γεωργίας Σπυροπούλου ανεξάρτητες και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους με μόνο κοινό αυτό που είναι μόνιμο χαρακτηριστικό του έργου της, δηλαδή το να διευρύνει διαρκώς, κάποιες φορές ακόμα και να διαρρηγνύει, τα συνθετικά/δημιουργικά και εκφραστικά όριά της. Στο πρώτο μέρος, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, θα παρουσιαστεί το πρώτο από αυτά τα έργα το οποίο είναι ορόσημο στη διαδρομή της Γεωργίας Σπυροπούλου, η εκδοχή της για την τραγωδία του Ευρυπίδη «Βάκχαι» με τη μορφή μιας όπερας για έναν ερμηνευτή – performer, live ηλεκτρονικά και φωτισμούς.

Στο έργο αυτό η δημιουργός χρησιμοποίησε και αξιοποίησε, περισσότερο ίσως από κάθε άλλο, το αντικείμενο του ερευνητικού project της στο IRCAM για τη μάσκα. Καθένας από τους χαρακτήρες έχει τη δική του μάσκα η οποία έχει δύο μέρη, τη φωνητική που αποτελείται από πολλές διαφορετικές τεχνικές και τη virtual/εικονική στην οποία η φωνή επεξεργάζεται από ηλεκτρονικά μέσα ή και το μικρόφωνο. Η δημιουργός αφιερώνει μεν το έργο στον ερμηνευτή του Médéric Collignon, αλλά δηλώνει ότι είναι ένας φόρος τιμής στον μέγιστο της διεθνούς μουσικής πρωτοπορίας Ιάννη Ξενάκη, ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του οποίου ήταν επίσης μια όπερα βασισμένη στις «Βάκχες». Η Γεωργία Σπυροπούλου το συνέθεσε το 2010, αλλά η ηχογράφηση που περιλαμβάνεται στο CD πραγματοποιήθηκε στο IRCAM το 2017.

Info

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Εκπομπή: «Κριτικός Λόγος»

«Fonotopia» της Γεωργίας Σπυροπούλου

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: www.facebook.com/tritoprogramma