ΕΡΤ – Η «ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»: Τα εμβόλια και ο ιός του ψεύδους…

ΕΡΤ – Η «ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»: Τα εμβόλια και ο ιός του ψεύδους…

Η «ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»: Τα εμβόλια και ο ιός του ψεύδους…

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούσαν τη θεματολογία της χθεσινής «Άλλης διάστασης», οι συντελεστές της εκπομπής δήλωσαν τα εξής:

Η εκπομπή την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018, επέλεξε να παρουσιάσει το θέμα των εμβολιασμών και της άρνησης ορισμένων γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν είναι προφανές ότι το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία και δυστυχώς η ενημέρωση για την ανάγκη εμβολιασμού είναι όπως αποδεικνύεται ελλιπής.

Με στόχο την ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού για την ανάγκη να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, στο στούντιο της εκπομπής είχαν προσκληθεί δύο κορυφαίοι επιστήμονες, προκειμένου να τονίσουν την ανάγκη εμβολιασμού και να καταρρίψουν διάφορους μύθους και θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια. Η κυρία Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, αλλά και ο κύριος Κωνσταντίνος Νταλούκας, παιδίατρος και  Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων  Αττικής.

Οι δύο γιατροί επί τουλάχιστον 20 λεπτά ανέπτυξαν όλους τους κινδύνους που κρύβει η επιλογή κάποιων γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Παράλληλα, ο παρουσιαστής της εκπομπής Κώστας Αρβανίτης κατά την παρουσίαση του θέματος ξεκάθαρα πήρε θέση υπέρ των εμβολιασμών, λέγοντας ότι «εγώ τα δικά μου παιδιά τα εμβολίασα για να είμαστε ξεκάθαροι γιατί στα πράγματα πρέπει να παίρνεις θέση»

Ξεκάθαρη επιλογή της εκπομπής ήταν στο στούντιο να μην φιλοξενηθούν εκπρόσωποι του «αντιεμβολιαστικού κινήματος», καθώς δεν υπήρχε κανένα θέμα αντιπαράθεσης, αλλά θέσης υπέρ των εμβολίων, έστω και αν κάποιοι εμφανώς κακόβουλοι «ανακάλυψαν» προσπάθεια υποστήριξης του «αντιεμβολιαστικού» κινήματος. Η άποψη αυτών που δεν πιστεύουν στον εμβολιασμό παρουσιάστηκε σε βίντεο από ένανπατέρα που έχει επιλέξει να μην εμβολιάσει τα παιδιά του και τον γιατρό Θεοφάνη Δρόσο διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής στο δημόσιο νοσοκομείο «Παμμακάριστος». Το βίντεο ήταν διάρκειας 2 λεπτών και 46 δευτερολέπτων, στο πλαίσιο ενός θέματος που συνολικά είχε διάρκεια 25 λεπτά, με τις απόψεις υπέρ του εμβολιασμού να είναι κυρίαρχες.

Ως επιβεβαίωση των παραπάνω παραθέτουμε την ανάρτηση που έκανε στο facebook μετά το τέλος της εκπομπής ένας εκ των δύο καλεσμένων στο στούντιο, ο κύριος Κωνσταντίνος Νταλούκαςπαιδίατρος και  Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

«Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

επειδή θέλω να είμαι ακριβοδίκαιος και σωστός απέναντι σε όλους, θέλω να δηλώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν δεχτήκαμε πιέσεις για να πούμε κάποια άλλη άποψη και ούτε διαπιστώσαμε ότι ο Κος Αρβανίτης ή το κανάλι είχε σκοπό να μειώσει τους εμβολιασμούς, αναδεικνύοντας τις θέσεις των αντιεμβολιαστών.

Ήταν ξεκάθαρο ότι μας κάλεσαν για να μιλήσουμε και να πούμε την θέση μας και την επιστημονική μας άποψη. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι δημοσιογραφικά έπρεπε να δώσουν βήμα, στα πλαίσια ενός δημοκρατικού διαλόγου, να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν σχημάτισα ούτε για λίγο την εντύπωση ότι ο δημοσιογράφος ή το κανάλι ήταν εναντίον των εμβολιασμών. Αυτό ήταν ξεκάθαρο εξ αρχής και θα αδικούσε κατάφωρα τους συντελεστές της εκπομπής.

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μειώνουμε την αξία αυτών των εκπομπών, από όπου κι αν προέρχονται, που με αυτό έστω τον τρόπο προσπαθούν να αναδείξουν και να βοηθήσουν για την εφαρμογή των εμβολιασμών στα παιδιά.

Ο τίτλος στην εικόνα πιθανόν να αφορούσε το ρητορικό ερώτημα και δεν πιστεύω ότι είχε μεγάλη αξία αλλά ούτε και αντανακλούσε τις απόψεις του δημοσιογράφου και του καναλιού. Δική μου προσωπική αίσθηση.»