ΕΡΤ1 – «Η Επόμενη Μέρα» για την «Απελευθέρωση της Αθήνας – 74...

ΕΡΤ1 – «Η Επόμενη Μέρα» για την «Απελευθέρωση της Αθήνας – 74 χρόνια μετά» 10.10.2018

«Η Επόμενη Μέρα»

για την «Απελευθέρωση της Αθήνας – 74 χρόνια μετά»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, στις 22:00

Ένα επετειακό αφιέρωμα για την Απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς στις 12 Οκτωβρίου 1944 παρουσιάζει η εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα», που μεταδίδεται την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 22:00 από την ΕΡΤ1.

Η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος φιλοξενούν στο στούντιο την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Μπότσιου και τον δρ. Ιστορίας και διδάσκοντα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Μενέλαο Χαραλαμπίδη.

Γιατί στην Ελλάδα μέχρι πρότινος δεν γιορτάζαμε την Απελευθέρωση, αλλά την έναρξη του Πολέμου; Ποιες δυνάμεις πρωταγωνίστησαν στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα; Πώς φτάσαμε στην εμφύλια αναμέτρηση του Δεκεμβρίου;

Στην εκπομπή αναδεικνύονται το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο και η «κληρονομιά» της δικτατορίας Μεταξά στα τεκταινόμενα της Κατοχής, καθώς και οι παράγοντες διαμόρφωσης και μεγέθυνσης του Αντιστασιακού Κινήματος.

Επίσης, αναλύονται οι αιτίες της σύγκρουσης ΕΛΑΣ – ΕΔΕΣ το φθινόπωρο του 1943, η σύσταση και δραστηριοποίηση των Ταγμάτων Ασφαλείας, η δράση του δοσιλογισμού, ο ρόλος των Βρετανών και οι προσπάθειες για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ αστικών δυνάμεων και ΕΑΜ τους μήνες πριν από την Απελευθέρωση.

Παρουσίαση: Μαριλένα Κατσίμη, Πιέρρος Τζανετάκος.

Αρχισυνταξία: Βενιζέλος Λεβεντογιάννης.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Παπανικήτας.

Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Πέτσας.