ΕΡΤ1: «Μνήμες» του Νίκου Καβουκίδη – Επετειακό αφιέρωμα 27.10.2018

ΕΡΤ1: «Μνήμες» του Νίκου Καβουκίδη – Επετειακό αφιέρωμα 27.10.2018

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

«Μνήμες»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, στις 23:30

Iστορικό ντοκιμαντέρ του σπουδαίου κινηματογραφιστή Νίκου Καβουκίδη, παραγωγής 2016.

«Η απώλεια της ιστορικής μνήμης σημαίνει απώλεια της ικανότητας να κατανοήσουμε το παρόν και να προβλέψουμε το μέλλον».

Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό, ανέκδοτα πλάνα από εύφλεκτο αρνητικό των 35mm των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών της εποχής 1936-1952 οι θεατές μεταφέρονται σε μία από τις κρισιμότερες περιόδους του νεότερου Ελληνισμού: δικτατορία Μεταξά-Έπος του ’40 και μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης-εμφύλιος σπαραγμός.

Ο βετεράνος, αλλά πάντοτε μάχιμος κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης, αξιοποιεί το πλούσιο οπτικό και ακουστικό υλικό που έχει συλλέξει για να δημιουργήσει ένα μνημειώδες χρονικό της ελληνικής Ιστορίας, από το 1936, δηλαδή από τη δικτατορία του Μεταξά, μέχρι το 1952. Αλβανικό έπος, Κατοχή. Αντίσταση, Απελευθέρωση, απόβαση των Άγγλων, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, τρομοκρατία, στρατοδικεία, εκτελέσεις, εξορίες, Μακρόνησος, γεγονότα που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα το σώμα του ελληνικού λαού.

Ο Νίκος Καβουκίδης, με μοντάζ για σεμινάριο, συνδέει τις εικόνες έτσι ώστε να υπάρχει ροή και συνέχεια. Τα γεγονότα ακολουθούν μια σειρά με τέτοια ροή, θαρρείς και τα γυρίσματα έχουν γίνει με βάση κάποιο συγκεκριμένο σενάριο. Η πραγματικότητα όμως είναι, πως το σενάριο ακολούθησε εικόνες, οι οποίες είχαν γυριστεί πολλά χρόνια πριν.

Το συγκλονιστικό οπτικό υλικό συνδέεται με ποιήματα και πεζά κείμενα τα οποία γράφτηκαν από μεγάλους ποιητές και συγγραφείς την εποχή στην οποία αναφέρονται. Γιάννης Ρίτσος, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Μέλπω Αξιώτη, Ασημάκης Πανσέληνος, Τάσος Λειβαδίτης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Τίτος Πατρίκιος κ.ά. αποκτούν τις δικές τους εικόνες. Όπως ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε μουσική στους ποιητές, έτσι και ο Καβουκίδης έδωσε εικόνα.

Μπροστά από τα μάτια των θεατών περνά η Ιστορία και μαζί της τα πάθη, τα βάσανα, οι ελπίδες και οι διαψεύσεις του ελληνικού λαού. Ο Νίκος Καβουκίδης επιπλέον βάζει ήχο στις εικόνες του, έτσι που ο θεατής νομίζει πως τα γυρίσματα έγιναν με ταυτόχρονη ηχογράφηση. Η μουσική επένδυση, εκτός από ένα μέρος πρωτότυπης μουσικής, περιλαμβάνει εμβατήρια (γερμανικά και ελληνικά), καθώς και αντάρτικα τραγούδια, όλα σε σπάνιες ηχογραφήσεις.

Αφήγηση: Σοφία Ρούμπου, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θεοδώρα Σιάρκου, Μαρία Καβουκίδη, Κώστας Κουκουλίνης και η μικρή Σοφούλα.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νίκος Καβουκίδης

Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Κουκουλίνης

Μοντάζ: Νίκος Καβουκίδης, Γιάννης Τσιολάκης

Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Τσιολάκης, Βάλια Τσέρου

Μιξάζ: Κώστας Βαρυπομπιώτης

Παραγωγή: Telefilm.

Με τη συμμετοχή και την υποστήριξη του ΕΚΚ και της ΕΡΤ Α.Ε.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.