ΕΡΤ1 – «Europe» 08.12.2018

ΕΡΤ1 – «Europe» 08.12.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, στις 13:30

Eva Boura

Η πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με την ανακοίνωση των υποψηφίων διαδόχων του προέδρου Γιούνκερ και οι πολιτικές εξελίξεις σε μια σειρά από χώρες (Γερμανία με τη διαδοχή Μέρκελ, Γαλλία με τις μεγάλες διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», Ιταλία με το θέμα του προϋπολογισμού), είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «Europe» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στις 13:30.

Η εκλογή του διαδόχου της Άνγκελα Μέρκελ  αποτελεί σταθμό στις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και ταυτόχρονα μια πρόγευση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια Ευρώπη που δεν περνάει και τις καλύτερες στιγμές, η ανησυχία είναι δικαιολογημένη, καθώς η Γερμανία της Μέρκελ αποτελούσε εγγύηση σταθερότητας μέσα σ’ έναν κόσμο απρόβλεπτο και ασταθή.

Τι σημαίνει για την Ευρώπη το τέλος εποχής Μέρκελ; Μπορεί ο διάδοχός της να συμβάλει στη διατήρηση της ενότητας της Ένωσης; Θα υπάρξει ομαλή συγκατοίκηση με την καγκελάριο ή θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία με συνέπειες στην  Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο; Θα προχωρήσουν οι αλλαγές στην ευρωζώνη;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Πολιτική αναταραχή στη Γαλλία με αφορμή τα «κίτρινα γιλέκα». Πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση ο Μακρόν; Θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις; Είναι αποδυναμωμένος ή όχι ο Γάλλος πρόεδρος; Τι δείχνει η κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία για τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ιταλική κρίση. Εναλλακτικές για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας αναζητούν Βρυξέλλες και Ρώμη. Τα περιθώρια ενός συμβιβασμού, οι πιθανές κυρώσεις  και  το ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης στην ιταλική Βουλή.

-Μάνφρεντ Βέμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Σκα Κέλερ από τους Πράσινους, οι πρώτες υποψηφιότητες  για την προεδρία της Κομισιόν. Ποιο στίγμα για την πορεία της Ένωσης τα επόμενα χρόνια δείχνουν; Ο Ολλανδός πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Tίμερμανς, παίρνει επισήμως το χρίσμα του υποψήφιου του «spitzenkanditat», στο συνέδριο των Σοσιαλιστών στη Λισαβόνα.

-Tα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο  την ερχόμενη εβδομάδα.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Μπουγδάνης, η τέως πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθώς και η δημοσιογράφος και πρώην ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.