ΕΡΤ1 – «Europe» 17.11.2018

ΕΡΤ1 – «Europe» 17.11.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018, στις 13:30

Eva Boura

Η κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου και η θέση της Ένωσης σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» που ταξίδεψε στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 στις 13:30.

Το 2019, πολιτικά, θα είναι αναμφίβολα μια εξαιρετικά σημαντική χρονιά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, σχεδόν όλες οι σημαντικές ηγετικές θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα αλλάξουν χέρια. Θα υπάρξει νέος πρόεδρος της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ θα επιλεγεί και νέος ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από το αποτέλεσμα λοιπόν των ευρωεκλογών θα κριθούν πολλά για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αν τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αυξήσουν κατά πολύ τις δυνάμεις τους μπορεί η επόμενη ημέρα στην Ένωση να φέρει μια απότομη ρήξη με το παρελθόν σ’ έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Την ίδια ώρα, ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ τρέφει τόση περιφρόνηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που πολλοί μιλούν σήμερα για «το τέλος της Δύσης», ενώ και η στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε άλλο παρά ως θετική μπορεί να θεωρηθεί.

Πριν από δύο μήνες στην τελευταία του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έστειλε πολλά μηνύματα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τον κίνδυνο του εθνικισμού στην Ευρώπη, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου, το μεταναστευτικό και την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, το Brexit, τις σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία, την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου κ.λπ.

Πώς διαμορφώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση του 2025; Θα είναι καλύτερη ή όχι; Μπορούν οι σημερινοί ηγέτες να συνεχίσουν τα οράματα των «πατέρων της ευρωπαϊκής ιδέας»; Γιατί δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν διάλυση της Ένωσης; Θα καταφέρουν οι Ευρωπαίοι να διατηρήσουν το σημερινό status ή θα τους κάνει ο διχασμός πιο εξαρτώμενους από άλλες δυνάμεις;

Αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανεργία των νέων, οικονομία και ανάπτυξη, είναι τα κρίσιμα ζητήματα. Μπορούν οι Βρυξέλλες να πείσουν τους πολίτες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί ακόμα να συμβάλλει στην ευημερία αλλά και στην προστασία τους; Στα ερωτήματα αυτά απαντούν Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές.

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

– Ποια μηνύματα έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ στην τελευταία της παρουσία ως καγκελάριος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Τι κληρονομιά αφήνει; Πόσο καθοριστικός θα είναι ο διάδοχός της στη μελλοντική  πορεία  της Ένωσης;  Θα συνεχίσει να υπάρχει ο γαλλογερμανικός άξονας; Θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη;

– Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή. Ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται; Ποιες δεσμεύσεις  είναι απαραίτητες; Θα αλλάξει και πόσο η καθημερινότητα των πολιτών; Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλά  αποκλειστικά στην εκπομπή.

– Όλα τα θέματα που απασχόλησαν την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, που ταξίδεψε μέχρι το Στρασβούργο, είναι οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ), Μίλτος Κύρκος (Το Ποτάμι), Δημήτρης Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ), καθώς και ο δημοσιογράφος της Deutse Welle, Γιάννης Παπαδημητρίου.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.