ΕΡΤ1 – «Europe» 24.11.2018

ΕΡΤ1 – «Europe» 24.11.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, στις 13:30

Eva Boura

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανίας για το επερχόμενο Brexit και οι πολιτικές αναταράξεις στη γηραιά Αλβιόνα με τις έντονες αντιδράσεις κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 στις 13:30.

Έπειτα από δύσκολες και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις Ευρωπαίοι και Βρετανοί κατέληξαν σ’ ένα σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, φαίνεται πως οι δυσκολίες είναι μπροστά, καθώς οι αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης Μέι είναι μεγάλες. Η πρωθυπουργούς προσπάθησε να περάσει ως επιτυχία τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για τη Βρετανία. Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους προχωρούν σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αυτή την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Ποια τα βασικά σημεία του σχεδίου; Είναι ετεροβαρής η συμφωνία για το Brexit  ή ωφελείται περισσότερο κάποια από τις δύο πλευρές; Τι προβλέπει η συμφωνία αποχώρησης για τη μεταβατική περίοδο; Γιατί υπάρχουν έντονες αντιδράσεις μέσα στο κόμμα της Μέι;   Ποια τα πιθανά σενάρια από εδώ και πέρα; Υπάρχει εναλλακτικό σενάριο αποχώρησης σε περίπτωση που δεν εγκριθεί αυτό που είναι στο τραπέζι; Μπορεί η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία; Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει νέο δημοψήφισμα; Ποια η στάση των Εργατικών;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Βρετανία – Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιστορία μιας ταραγμένης σχέσης 60 και πλέον ετών. Από την ιδρυτική διακήρυξη της Ρώμης το 1957 μέχρι σήμερα, οι διακυμάνσεις στις σχέσεις  Βρυξελλών – Λονδίνου.

-Το μέλλον του Γαλλογερμανικού άξονα. Μπορούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη με την επικείμενη αποχώρηση της Μέρκελ; Μπορεί η Γαλλία να γίνει η νέα κινητήρια δύναμη της Ευρώπης; Γιατί η Ιταλία είναι το μεγαλύτερο κρας τεστ στη «Νέα Ευρωζώνη»;

-Τα Κινηματογραφικά Βραβεία Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστας Δουζίνας, ο  καθηγητής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Μελάς, ο καθηγητής Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, καθώς και το πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντώνης Τριφύλλης.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.