ΕΡΤ1 – «Europe» 27.10.2018

ΕΡΤ1 – «Europe» 27.10.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, στις 13:30

Eva Boura

Η άνοδος ακροδεξιών και ρατσιστικών κομμάτων σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφτά μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και η πρόθεση των κομμάτων αυτών να αλλάξουν ριζικά το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, 73 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής  «Europe» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 στις 13:30.

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 είναι εξαιρετικά  κρίσιμες και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της  Ένωσης σε μια περίοδο που η Ευρώπη είναι σε βαθιά κρίση. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή. Η τρομοκρατία, οι μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές, η αστάθεια στον ευρωπαϊκό περίγυρο, η οικονομική ανισότητα ανάμεσα σε κράτη-μέλη, η υπονόμευση του πολυμερούς διεθνούς συστήματος, άνοιξαν το δρόμο σε απόψεις που αμφισβητούν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Την ίδια ώρα η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού έχει ρίξει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, καθώς οι πολιτικές της διαρκούς λιτότητας αύξησαν όλα αυτά τα χρόνια τις κοινωνικές ανισότητες, διεύρυναν τη φτώχεια και προκαλούν ανασφάλεια σε πλατιά λαϊκά στρώματα.

Πόσο  ανησυχητική είναι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Είναι ορόσημο για το μέλλον οι ευρωεκλογές του Μαΐου; Πώς οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα αντιδράσουν στον κίνδυνο ραγδαίας ανόδου της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά; Μπορούν οι κυβερνήσεις να προστατεύσουν και να αναπτύξουν το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές για τους πολίτες; Γιατί χάνουν σε αποδοχή τα παραδοσιακά κόμματα;

 Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Ο χάρτης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Από Βορρά προς Νότο και από Δύση προς Ανατολή, η Γηραιά Ήπειρος τα τελευταία χρόνια βιώνει την επαναφορά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Σε Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Δανία και Γερμανία, η άνοδος της ακροδεξιάς προκαλεί έντονες ανησυχίες.

Γερμανία. Σε άνοδο το ξενοφοβικό AfD. Τι σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βαυαρία πριν από λίγες ημέρες; Η εκτόξευση του AfD απειλεί το γερμανικό πολιτικό σύστημα; Πόσο κρίσιμες είναι οι αυριανές εκλογές στο κρατίδιο της  Έσης  και ποια τα περιθώρια ελιγμών της καγκελαρίου Μέρκελ;

-Η άνοδος της ακροδεξιάς στον Μεσοπόλεμο. Τι διδάσκει η καταστροφική  εμπειρία  για την κατάρρευση, της  Δημοκρατίας της Βαϊμάρης; Πώς θα αποφύγουμε να ξαναγίνει η Ευρώπη μία «Σκοτεινή Ήπειρος»;

Τα Κινηματογραφικά Βραβεία Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μενέλαος Γκίβαλος, ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος,  ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πολυμέρης Βόγλης, καθώς και  ο δημοσιογράφος Γιώργος Καπόπουλος.

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.