ΕΡΤ1 – «Europe» 29.09.2018

ΕΡΤ1 – «Europe» 29.09.2018

«EUROPE»

Με την Εύα Μπούρα

 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, στις 13:30

Eva Boura

Η κατάσταση της παγκόσμιας και  ευρωπαϊκής οικονομίας με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την κατάρρευση της Lehman Brothers, τα διδάγματα από την κρίση και οι προκλήσεις του σήμερα και η πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «Europe» που μεταδίδεται το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 στις 13:30 από την ΕΡΤ1.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 η αμερικανική τράπεζα Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Ο πανικός που ακολούθησε στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές οδήγησε στη μεγαλύτερη κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας από τη δεκαετία του ’30 και το ιστορικό «κραχ» στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στην Ευρώπη η παγκόσμια κρίση απείλησε την ύπαρξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (ΟΝΕ) αλλά και την ίδια την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποια η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία δέκα χρόνια μετά; Λειτούργησε το ευρωπαϊκό σχέδιο για να προστατευτεί η οικονομία από περαιτέρω ύφεση ή μπορούσε να ακολουθηθεί άλλος δρόμος; Ήταν σωστή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια; Είναι η παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία περισσότερο δυνατή και ανθεκτική σήμερα;  Υπάρχουν σήμερα νέοι κίνδυνοι; Γιατί κάποιοι υποστηρίζουν πως βρισκόμαστε σε μια παρόμοια κατάσταση με τις παραμονές της κατάρρευσης του 2008; Πώς θα λειτουργήσει η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου που πρότεινε στην τελευταία του ομιλία στο Στρασβούργο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την ευρωπαϊκή οικονομία;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

Ποιες πολιτικές επιπτώσεις είχε η κρίση του 2008; Πόσο «βοήθησε» την ανάπτυξη και την άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού; Γιατί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προκλήθηκε συρρίκνωση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας; Πώς θα αποτυπωθούν αυτές οι αλλαγές στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου;

Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή. Πώς και πόσο επηρεάζεται η οικονομία μας από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις;  Ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται; Ποιες δεσμεύσεις  είναι απαραίτητες; Θα αλλάξει και πόσο η καθημερινότητα των πολιτών; Ξένοι και Έλληνες ευρωβουλευτές απαντούν στην κάμερα της εκπομπής από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, είναι ο Πρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, o Πρόεδρος ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Νίκος Βέττας, ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Χαραλάμπης. 

Έρευνα-παρουσίαση: Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου.