«Η Ιστορία πίσω από το μύθο» – Εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1...

«Η Ιστορία πίσω από το μύθο» – Εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1 27-30.11.2018

ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Η Ιστορία πίσω από το μύθο»

(Secrets of History: Cracking the case)

Τέσσερα επεισόδια της εξαιρετικής σειράς ντοκιμαντέρ «Η Ιστορία πίσω από το μύθο» (Secrets of History: Cracking the case), παραγωγής Γαλλίας 2012-2016, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν –σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 από την Τρίτη 27 έως και την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, στις 18:15.

Ιστορικά γεγονότα, ανθρώπινα δράματα και  μυθικά πεπρωμένα, όλα τα μεγάλα κεφάλαια της Ιστορίας έχουν αφήσει  σκιές, αμφιβολίες και άλυτα αινίγματα. Αυτά τα συναρπαστικά ντοκιμαντέρ επιχειρούν να ρίξουν άπλετο φως στα γεγονότα, αποκαλύπτοντας καλά κρυμμένα μυστικά, υπογραμμίζοντας την υποκρισία και τις απάτες. Ψάχνουν για τις κρυμμένες αλήθειες πίσω από τους μύθους.

Παραγωγή: Martange Productions / Io Production / France Télévisions.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, στις 18:15
«Η αλήθεια για το θάνατο του Ρασπούτιν»
(Rasputin: A mysterious death)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2012.

Αγία Πετρούπολη, 1916, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται. Ο Νικόλαος Β΄ είναι αυτοκράτορας της Ρωσίας και μαζί με την τσαρίνα Αλεξάνδρα έχουν πέντε παιδιά, τέσσερις κόρες και έναν γιο, τον Αλεξέι. Η αυλή της Αγίας Πετρούπολης είναι η πλέον πολυτελής του κόσμου, αλλά αυτή η αυτοκρατορία ζει τις τελευταίες της στιγμές. Ένα δράμα στοιχειώνει την αυτοκρατορική οικογένεια, ο μικρός τσάρος πάσχει από ανίατη ασθένεια, μυστικό πολύ καλά κρυμμένο. Στις 19 Δεκεμβρίου 1916 τα χαράματα ένα πτώμα ξεβράζεται στον ποταμό Νέβα κάτω από τη γέφυρα Πετρόφσκι στην έξοδο της Αγίας Πετρούπολης.

Το πτώμα είναι του Ρασπούτιν, του μυστικού σύμβουλου του τσάρου και της τσαρίνας και του πιο μισητού ανθρώπου στη Ρωσία. Το πτώμα είναι φοβερά κακοποιημένο και το νέο κυκλοφορεί σαν αστραπή στην πρωτεύουσα. Τι συνέβη στον Ρασπούτιν, το γνωρίζουμε; Την ίδια μέρα γίνεται η νεκροψία στη στρατιωτική ακαδημία.

Σκηνοθεσία: Agnès Grosseman.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, στις 18:15
 «Ρομανόφ: Έρευνα για το θάνατο του τσάρου και της οικογένειάς του»
(The Romanovs: Investigating the death of an imperial family)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2016.

Μια νύχτα του Ιουλίου το 1918 στο Εκατερίνμπουργκ, οι μπολσεβίκοι δολοφονούν την οικογένεια των Ρομανόφ. Πολλά χρόνια αργότερα, τη δεκαετία του 1970, οι δημοσιογράφοι Άντονι Σάμερς και Τομ Μάνγκολντ κάνουν κάποιες περίεργες ανακαλύψεις: οι γυναίκες της οικογένειας μπορεί να επιβίωσαν με απόλυτη μυστικότητα. Αυτή η υπόθεση όμως, είναι πολύ ευαίσθητη πολιτικά στη Ρωσία. Η κυβέρνηση φαίνεται να κρύβει μυστικά για την ιστορία των Ρομανόφ και η πρόσφατη ανακάλυψη του ημερολογίου μίας από τις κόρες του τσάρου πυκνώνει ακόμα περισσότερο το μυστήριο…

Σκηνοθεσία: Marie-Sophie Tellier.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, στις 18:15
«Στάλινγκραντ: Οι κρυμμένες ηρωίδες του Κόκκινου Στρατού»
(Stalingrad: Unsung heroines of the Red Army)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2016.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ο ρωσικός στρατός φαίνεται πως είχε κάποια πολύ ιδιαίτερα τάγματα για τα οποία δεν μιλούσε κανείς. Μέχρι πρόσφατα ήταν ένα θέμα σκοτεινό, σχεδόν ταμπού για πολλές χώρες της Δύσης: οι γυναίκες στρατιωτίνες του Κόκκινου Στρατού. Ποιες ήταν; Πόσες απ’ αυτές πολέμησαν για τη Ρωσία; Ήταν αληθινές; Ή ήταν εργαλεία προπαγάνδας;

Σκηνοθεσία: Francis Gillery.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, στις 18:15
«Ροβεσπιέρος: Ο δήμιος της Βανδέας»
(Robespierre: Executioner of Vendée)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2012.

Μάρτιος 2009 και στην πλατεία των Ιακωβίνων στο κέντρο της πόλης Μαν, μία ομάδα αρχαιολόγων ανακαλύπτει μία σειρά από ομαδικούς τάφους που χρονολογούνται από το 1793. Τα οστά ανήκουν στους μαχητές της Βαντέ του καθολικού και βασιλικού στρατεύματος που κατέσφαξαν οι επαναστάτες στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 1793, τις πιο σκοτεινές ώρες της Γαλλικής Επανάστασης.

Σκηνοθεσία: Richard Vargas.