Η Κατοχή και η Αντίσταση στην Κρήτη, στους «Ιστορικούς Περιπάτους» της ΕΡΤ1...

Η Κατοχή και η Αντίσταση στην Κρήτη, στους «Ιστορικούς Περιπάτους» της ΕΡΤ1 25.11.2018

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ 

Με τον Πιέρρο Τζανετάκο
«Κατοχή και Αντίσταση στην Κρήτη»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, στις 17:00

Ανήμερα της επετείου της κορυφαίας αντιστασιακής πράξης κατά των Γερμανών, της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου (25 Νοεμβρίου 1942) από άνδρες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ σε συνεργασία με Βρετανούς αξιωματικούς, οι «Ιστορικοί Περίπατοι» αναδεικνύουν το ξεχωριστό κεφάλαιο της Κατοχής και της Αντίστασης στην Κρήτη. Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 17:00 στην ΕΡΤ1, ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και ειδικός στα θέματα της Αντίστασης, Βαγγέλης Τζούκας, μας ξεναγεί στα τοπόσημα της μεγαλονήσου, εκεί όπου ορθώθηκε ένα από τα πρώτα οργανωμένα, αλλά και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αντιστασιακά κινήματα ενόπλων ανταρτών στην Ευρώπη. Σε συνέχεια της Μάχης της Κρήτης και παρά τα αιματηρά και βάρβαρα αντίποινα των Γερμανών, οι τοπικοί οπλαρχηγοί που αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα στις κατοχικές δυνάμεις, ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του Γ΄ Ράιχ. Με την ενίσχυση και την εποπτεία των Βρετανών, οι οποίοι όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κινούνταν σκεπτόμενοι και την «επόμενη μέρα», οι διάσπαρτες αντιστασιακές ομάδες στη μεγαλόνησο συνενώθηκαν κάτω από την «ομπρέλα» της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης και επικεντρώθηκαν σε αντιστασιακές πράξεις, όπως ήταν η δημιουργία ενός ευρέως δικτύου αντικατασκοπίας, οι εκτελέσεις ναζί και συνεργατών τους, οι δολιοφθορές σε γερμανικά αεροσκάφη κ.λπ. Κορυφαία στιγμή της κρητικής Αντίστασης ήταν η περίφημη απαγωγή του στρατηγού Κράιπε, μια παράτολμη κίνηση διά της οποίας αποδείχθηκε ότι η γερμανική μηχανή στην Κρήτη δεν ήταν ανίκητη.

Στον αντιστασιακό αγώνα της Κρήτης έδρασε και ο ΕΛΑΣ, σε εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο και με χαμηλότερες προσδοκίες σε σχέση με όσα συνέβησαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς πιεζόταν εξ αρχής τόσο από τους Βρετανούς όσο και από τους τοπικούς οπλαρχηγούς προς μια κατεύθυνση γεφύρωσης των προπολεμικών διαφορών με την εξόριστη κυβέρνηση και τον βασιλιά Γεώργιο.

Η εκπομπή ταξιδεύει στους μαρτυρικούς τόπους της Βιάννου και των Ανωγείων, στην Κνωσό και τη βίλα Αριάδνη όπου διέμενε ο Κράιπε, στις Αρχάνες και στο σημείο απ’ όπου απήχθη ο στρατηγός, στους Άνω Ασίτες, καθώς και στην πόλη του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στον εμβληματικό τάφο του Νίκου Καζαντζάκη.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.