«Κρυμμένα ίχνη» – Τέσσερα συγκλονιστικά ιστορικά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1 06-09.11.2018

«Κρυμμένα ίχνη» – Τέσσερα συγκλονιστικά ιστορικά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1 06-09.11.2018

ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Κρυμμένα ίχνη»

(Hidden Traces)

Τέσσερα επεισόδια της εξαιρετικής σειράς ντοκιμαντέρ «Κρυμμένα ίχνη» (Hidden Traces), παραγωγής ΗΠΑ 2014-2016, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν –σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 από την Τρίτη 6 έως και την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, στις 18:15.

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα, μαρτυρίες και διηγήσεις για τον πόλεμο, συνεντεύξεις με ειδικούς και ψηφιακές αναπαραστάσεις αποκαλύπτουν τα μέχρι σήμερα κρυμμένα ίχνη των πιο σημαντικών επεισοδίων στην Ιστορία του πολέμου. Κάθε πεδίο μάχης γίνεται ανοιχτό βιβλίο που  φέρνει στο φως απρόσμενα στοιχεία και λεπτομέρειες για τις διάσημες μάχες και μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς ακριβώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα και τη σημασία τους για την έκβαση του φοβερού αυτού πολέμου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, στις 18:15
 «Βατερλό» (Waterloo)

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 ο Ναπολέων Βοναπάρτης στέφεται αυτοκράτορας των Γάλλων. Στρατιωτική ιδιοφυία, έχει συγκεντρώσει στρατό με 700.000 άντρες, τον «Μεγάλο Στρατό», που κερδίζει αμέτρητες μάχες παντού στην Ευρώπη.

Δύο αιώνες μετά την πτώση του, ο Ναπολέων συνεχίζει να γοητεύει και οι ιστορικοί αναλύουν αναρίθμητες μαρτυρίες, σκίτσα, πίνακες, αντικείμενα της εποχής. Πολλά βιβλία έχουν εκδοθεί για τον Αυτοκράτορα, τα στρατεύματά του και τις μυθικές μάχες τους. Ακόμα και σήμερα όμως, ξεχασμένοι τάφοι, όπλα, χειρουργικά εργαλεία και προσωπικά αντικείμενα μας πληροφορούν για την καθημερινή ζωή των στρατιωτών στον πόλεμο. Χιλιάδες ανώνυμοι άνθρωποι που περνούσαν τη φρίκη του πεδίου των μαχών και θυσίαζαν τη ζωή τους για να χτιστεί η δόξα της Ναπολεόντειας Αυτοκρατορίας.

Αυτό το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ με ζωντανή έρευνα, ιστορικές μαρτυρίες, ψηφιακές αναπαραστάσεις και επιστημονικές μελέτες στα εργαστήρια θα μας ταξιδέψει στον κόσμο των στρατιωτών του Ναπολέοντα και στα φοβερά γεγονότα που σημάδεψαν την επική ζωή του και βέβαια τη ροή της Ιστορίας.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, στις 18:15
«Ο Πόλεμος του Βιετνάμ» (Vietnam War)

Στις 27 Ιανουαρίου 1973 στο Παρίσι υπογράφεται Συνθήκη Ειρήνης ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο Βόρειο Βιετνάμ και το Νότιο Βιετνάμ, το οποίο εκπροσωπούσε το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Νότιου Βιετνάμ, οι Βιετκόνγκ. Έτσι επισφραγίστηκε το τέλος του πολέμου έπειτα από 8 χρόνια ανάμεσα στον αμερικανικό στρατό που υποστήριζε το Νότιο Βιετνάμ εναντίον του Βόρειου Βιετνάμ. Πολλά εκατομμύρια Βιετναμέζοι σκοτώθηκαν και 60.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Σήμερα το Βιετνάμ είναι μία ενιαία χώρα με πληθυσμό 95 εκατομμύρια κατοίκους και πρωτεύουσα το Ανόι στον Βορρά. Η Σαϊγκόν στο Νότο πήρε πάλι την παλιά ονομασία Χο Τσι Μινχ.

Σαράντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου τα ίχνη των μαχών είναι ακόμα εκεί, στις μνήμες και στα τοπία. Υπάρχει ακόμα το υπόγειο δίκτυο που χρησιμοποιήθηκε το 1968, όταν ο στρατός του Βόρειου Βιετνάμ επιτέθηκε ταυτόχρονα σε 100 πόλεις στη χώρα. Ανεξίτηλα είναι και τα ίχνη των Αμερικανών από τις δεκάδες στρατιωτικές βάσεις τους, μάλιστα πολλοί στρατιώτες δεν βρέθηκαν ποτέ. Οι αρχαιολόγοι βρίσκουν οστά που τα εξετάζουν οι ιατροδικαστές, ενώ οι ναπάλμ έχουν ανεξίτηλα σημαδέψει τους ανθρώπους και τον τόπο με τα χημικά απόβλητα. Σήμερα οι Αμερικανοί έχουν ξεκινήσει διαδικασίες καθαρισμού κοντά στην πρώην αεροπορική τους βάση, όπου οι μετρήσεις έδειξαν 400 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Το συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ με τις ζωντανές μαρτυρίες και τις επιστημονικές ανακαλύψεις θα μας ταξιδέψει σε ένα παρελθόν ακόμα ολοζώντανο και που μάλλον δεν θα σβήσει ποτέ.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, στις 18:15

«Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος» (World War I)

Σχεδόν δέκα εκατομμύρια νεκροί. Εικοσιένα εκατομμύρια τραυματίες. Στις 11 Νοεμβρίου 1918 τελείωσε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με αυτό τον φρικώδη απολογισμό.  Ένα τέτοιο ατελείωτο πεδίο μαχών δεν το είχε ξαναδεί η ανθρωπότητα. Επί 4 χρόνια και 3 μήνες, στρατιώτες από 20 χώρες ήταν βυθισμένοι στην κόλαση των χαρακωμάτων, με τις βόμβες να πέφτουν πάνω τους.  Η βία σ’ αυτόν τον πόλεμο ήταν χωρίς προηγούμενο και άλλαξε το πρόσωπο του κόσμου για πολλές δεκαετίες. Έναν αιώνα αργότερα, τα τοπία της Ανατολικής Γαλλίας έχουν ακόμα τα σημάδια, ενώ απομεινάρια του πολέμου είναι ακόμα θαμμένα στη γη. Τώρα, οι αρχαιολόγοι τα φέρνουν στο φως της μέρας και χάρη στις νέες ανακαλύψεις και τις ψηφιακές αναπαραστάσεις οι επιστήμονες μπορούν να μας δείξουν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Ξεχασμένα ίχνη μάς δείχνουν την οργάνωση της μάχης, την καθημερινή ζωή των στρατιωτών στο μέτωπο και τη στρατηγική χρήση των τούνελ κατά τη διάρκεια των μαχών.

Οι ιστορίες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν θα ακουστούν και πάλι μέσα από τα ίχνη του Μεγάλου Πολέμου. Εκατό χρόνια αργότερα μαθαίνουμε ακόμα για τις φρίκες του πολέμου, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη συλλογική μας μνήμη.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, στις 18:15

 «Χιροσίμα» (Hiroshima)

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν περιορίστηκε στην Ευρώπη. Την ίδια περίοδο στον Ειρηνικό μαινόταν και ο πόλεμος ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Αμερική, εξίσου βίαιος και ανεξίτηλος στη συλλογική μας μνήμη. Από το 1941 έως το 1945, τρία εκατομμύρια Ιάπωνες και 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Ο πόλεμος τελείωσε σε ιαπωνικό έδαφος, στα νησιά Οκινάβα, όπου οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη επίθεση στον Ειρηνικό από στεριά και θάλασσα, στο Τόκιο, όπου φοβεροί βομβαρδισμοί άφησαν την πόλη σε ένα σωρό στάχτες και τέλος στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, όπου έπεσαν οι πρώτες και οι τελευταίες ατομικές βόμβες στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό οδήγησε στην κατάρρευση της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας και εγκαινίασε μια νέα εποχή, στην οποία η ανθρωπότητα πλέον βρέθηκε υπό τη Δαμόκλειο σπάθη της απόλυτης καταστροφής.

Εβδομήντα χρόνια αργότερα, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ακόμα στοιχειώνει τον ιαπωνικό λαό. Οι νεότερες γενιές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί και οι δύο πλευρές υιοθέτησαν τόσο σκληρή στάση και να ρίξουν φως στο παρελθόν με νέες ανασκαφές, μαρτυρίες και φωτογραφίες. Βρίσκουν νέα τούνελ, ερείπια και αντικείμενα που ανήκαν σε στρατιώτες και πολίτες. Σ’ αυτό το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, αρχαιολόγοι ξεθάβουν κρυμμένα μυστικά και ίχνη ενός σκοτεινού παρελθόντος. Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις με ιστορικούς και μαρτυρίες επιζώντων θα γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και θα ξαναζήσουμε τους τελευταίους μήνες αυτού του φοβερού πολέμου και ένα από τα πιο τραυματικά συμβάντα στην Ιστορία της ανθρωπότητας.