ΕΡΤ1 – ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: «Μεταδημοκρατία» 04.11.2018

ΕΡΤ1 – ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: «Μεταδημοκρατία» 04.11.2018

  ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

«Πολίτες της Ευρώπης»

Με τον Κώστα Αργυρό 
«Μεταδημοκρατία»
 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018, στις 17:00

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της εποχής μας και είναι ένας πραγματικός πολίτης της Ευρώπης. Ο Κόλιν Κράουτς, καθηγητής των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Γουόργουικ, άλλαξε τις Πολιτικές Επιστήμες όταν πριν από 15 χρόνια εισήγαγε τον όρο «Μεταδημοκρατία». Αυτός ήταν ο τίτλος του βιβλίου του, το οποίο εκδόθηκε πρώτα στα ιταλικά. Αναφερόταν στην παρακμή των δημοκρατικών θεσμών και την επικράτηση μιας πολιτικής τάξης, η οποία έθετε πλέον σαν προτεραιότητά της να υπηρετήσει μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μακριά από τις ανάγκες των απλών πολιτών.

Οι μεγάλες χρηματοπιστωτικές φούσκες που δημιουργήθηκαν τα επόμενα χρόνια και η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 με μοναδικό κριτήριο τη σωτηρία εκείνων που τη δημιούργησαν, φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες των λαών, ουσιαστικά έδωσαν μια προφητική διάσταση στις παρατηρήσεις του. Όμως ο Κράουτς δεν περιορίστηκε σε παρατηρήσεις, υπέδειξε και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την αναζωογόνηση της πολιτικής και της δημοκρατίας. Απάντησε στο επιχείρημα των πολυεθνικών ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν απαλλαγούν από τις κρατικές ρυθμίσεις και τις απαιτήσεις της κοινωνικής πολιτικής, ένα επιχείρημα που συνεχίζει να περιορίζει το δημοκρατικό διάλογο.

Ο Κώστας Αργυρός συνάντησε τον Κόλιν Κράουτς στο σπίτι του στην Ιταλία, όπου και συγγράφει τη νέα συμπληρωμένη έκδοση της «Μεταδημοκρατίας», λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες από τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, αλλά και το ρόλο που παίζουν πλέον στην πολιτική ζωή τα κοινωνικά δίκτυα. Μίλησε μαζί του και για το ελληνικό «πείραμα», τους κινδύνους ενός άτακτου Brexit, αλλά και τις παραδοξότητες του ιταλικού εθνολαϊκισμού.

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός

Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας