ΕΡΤ1 – Τροποποίηση προγράμματος 02.11.2018

ΕΡΤ1 – Τροποποίηση προγράμματος 02.11.2018

Τροποποίηση προγράμματος ΕΡΤ1

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ1  την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018  (Στάση Εργασίας ΠΟΣΠΕΡΤ  10.00-13.00 & 18.00 – 21.00) διαμορφώνεται ως εξής:

………………………………………………………………………………………………………………

10.00 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε) ● W

«ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ» 

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2010.

Πενήντα λεπτά αφιερωμένα στο νερό. Στα ποτάμια, στις λίμνες, στους υγρότοπους, τους καταρράκτες, στις πηγές και στα παραποτάμια δάση. Εννέα επιστήμονες που υπόσχονται να μυήσουν τον θεατή στον μαγικό κόσμο του νερού. Και σαράντα πέντε διαφορετικές τοποθεσίες της χώρας χαρίζουν στον φακό υπέροχες εικόνες και υδάτινες διαδρομές.

Το ταξίδι στον κόσμο του νερού διαρκεί 50 λεπτά και αποτελεί μια περιήγηση στον κύκλο του νερού, στις χρήσεις του στο παρελθόν και στο παρόν, στους κινδύνους που το απειλούν, στο μέλλον του φυσικού αυτού πολύτιμου αγαθού.

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση της υγείας του νερού μέσα από τους ζωντανούς οργανισμούς που φιλοξενεί; Ειδικοί επιστήμονες μας εξηγούν τη λειτουργία και το όφελος των δεικτών υγείας των ποταμών.

Πόσο ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νερών; Πόσο τελικά απέχει το νερό του Παρθένου Δάσους της Ροδόπης μ’ αυτό του Ασωπού;

Σενάριο-σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ευθυμίου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς

Μοντάζ-μιξάζ: Γιάννης Κολόζης

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Διεύθυνση παραγωγής: Θωμάς Καρανίκας

Επιστημονικοί σύμβουλοι: Δρ. Δήμητρα Καμαρινού, Δρ. Σταμάτης Ζόγκαρης, Δρ. Παναγιώτης Δ. Δημόπουλος, Δρ. Γιώργος Χατζηνικολάου

Επιστημονικοί συνεργάτες: Δρ. Θέμης Χρόνης

11.00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε) ● 

«Η ΠΙΟ ΚΑΥΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ» (MY HOTTEST YEAR ON EARTH)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Δανίας 2015.

Βρισκόμαστε στις Φιλιππίνες, αμέσως μετά τον πιο καταστρεπτικό τυφώνα που χτύπησε ποτέ τα νησιά. Ένα δωδεκάχρονο αγόρι μέσα στα συντρίμμια, αντιμετωπίζει με θάρρος και στωικότητα τη θεομηνία.

Το ταξίδι συνεχίζεται στην Αγγλία, μετά τις χειρότερες πλημμύρες που έζησε ποτέ η χώρα εδώ και αιώνες. Στην Καλιφόρνια η ατελείωτη ξηρασία είναι πρωτοφανής εδώ και 500 χρόνια, στη Σουηδία μια πυρκαγιά εξαπλώνεται στο δάσος με πρωτοφανή ταχύτητα, ενώ ένα παγόβουνο στη Γερμανία λιώνει σε χρόνο ρεκόρ.

Επόμενη στάση το Μπαγκλαντές, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες λόγω κλιματικών καταστροφών. Μια οικογένεια, «κυνηγημένη» από τις πλημμύρες, αναγκάζεται να μετοικήσει εφτά φορές. Τελευταία στάση στο ταξίδι η Φλόριντα, όπου η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει επικίνδυνα και απειλεί μία από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Πώς θα αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί τον αφανισμό όλης τους της περιουσίας;

12.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

12.15 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) W

12.30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε) ●

«GREAT MYSTERIES AND MYTHS OF THE 20th CENTURY»

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 1998.

Η έρευνα για την αλήθεια πίσω από τα πιο απίστευτα μυστήρια και μύθους του 20ού αιώνα είναι από τις πιο μαγευτικές διαδρομές που μπορεί κανείς να διανύσει.

«Το μυστήριο του Απόλλο 13» (The mystery of Apollo 13)

Η ΝΑSΑ κατάφερε να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι. Αυτό το κατόρθωμα θέλησε να το συνεχίσει, κάνοντας αυτές τις επισκέψεις ρουτίνα. Μετά την εκτόξευσή του, το πλήρωμα του Απόλλο 13 ταξίδευε για το Διάστημα, όταν ένας μικρός ηλεκτρικός ανεμιστήρας πυροδότησε το απόθεμα οξυγόνου τους και άνοιξε μια τεράστια τρύπα στο πλευρό της κάψουλας του διαστημόπλοιου. Κατάφεραν όμως, σε συνεργασία με τον διαστημικό σταθμό στη Γη να γυρίσουν σώοι στα σπίτια τους – παρά τρίχα.

13.00 ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ  W 

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W 

16.00 ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ  W 

18.00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε) ● 

«SNAPSHOTS OF HISTORY» 

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας.

Ο 20ός αιώνας είναι ο αιώνας της φωτογραφίας. Για πρώτη φορά στην Ιστορία, συνηθισμένοι άνθρωποι μπόρεσαν να κρατήσουν αναμνήσεις από τη ζωή τους. Στον κόσμο εκατομμύρια φωτογράφοι μπόρεσαν χωρίς να το συνειδητοποιήσουν να καταγράψουν την εποχή τους, να φωτίσουν άγνωστα γεγονότα ή να δώσουν ασυνήθιστη προοπτική περιόδων που νομίζουμε ότι ξέρουμε.

Από το Παρίσι της δεκαετίας του 1930 μέχρι το Κογκό του 1960, θα δούμε τις ιστορίες ανθρώπων που έγιναν μάρτυρες της Ιστορίας μέσω των προσωπικών τους στιγμών.
Οι εικόνες αυτές είναι πολύ πιο αποκαλυπτικές για την πραγματικότητα της Ιστορίας από τα «επίσημα» αρχεία, μας δείχνουν το υποκειμενικό, το βίωμα, το συναίσθημα. Οι άνθρωποι που έβγαλαν αυτές τις φωτογραφίες δεν είναι μαζί μας σήμερα να μας μιλήσουν γι’ αυτές, οι φωτογραφίες τους όμως μιλούν για τη ζωή τους, τα συναισθήματά τους και την Ιστορία όπως την έζησαν. Κι έτσι, αυτοί οι καθημερινοί ήρωες γίνονται σύγχρονοί μας.

«Μαρσέλ Μπινέ – Ένας ναυτικός στην Ινδοκίνα» (Marcel Binet – A sailor in Indochina)

Ο Μαρσέλ Μπινέ άφησε το φωτογραφικό του άλμπουμ πέντε χρόνων, μαρτυρία της ζωής του στο πλοίο Λαμότ – Πικέ, ως νεαρός μηχανικός. Στη δεκαετία του ’30, η ναζιστική Γερμανία μαζί με τη σύμμαχό της Ιαπωνία απειλούν την παγκόσμια ισορροπία. Η Ιαπωνία θέλει να κατακτήσει τα εδάφη στην Κίνα και η Γαλλία προσπαθεί να προστατέψει τις αποικίες της παντού. Πολλά από τα πλοία της πλέουν στην Άπω Ανατολή. Σ’ ένα από αυτά, το Λαμότ – Πικέ, ο Μαρσέλ Μπινέ με τις φωτογραφίες του ζωντανεύει το όραμά του για τον κόσμο, καθώς η Ασία αλλάζει εποχή.

18.30 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) «Μάρκος Βαμβακάρης» ●  W

19.30 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) ●  W 

19.50 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε) ●

«ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» (THE GREATEST PARTY ON EARTH) 

Ωριαίο ντοκιμαντέρ, παραγωγής Δανίας 2016.

Το 1971 ο Σάχης της Περσίας, ο αυτοαποκαλούμενος «Βασιλιάς των Βασιλιάδων» για τον εορτασμό  2.500 χρόνων  περσικής μοναρχίας οργάνωσε το μεγαλύτερο πάρτι που γνωρίζουμε στην Ιστορία. Κατασκευάστηκε διεθνές αεροδρόμιο και 80 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου μέχρι τα ερείπια της αρχαίας Περσέπολης, όπου μία ολόκληρη όαση δημιουργήθηκε από το μηδέν. Μέχρι το πιο διάσημο εστιατόριο του κόσμου,  το Μαξίμ, έκλεισε για δύο εβδομάδες για να προσφέρει εκεί τις υπηρεσίες του, τα πάντα δε, εκτός από το χαβιάρι, τα έφεραν από το Παρίσι.

Ο σκοπός του Σάχη ήταν εκτός από την προσωπική δόξα και η ανύψωση του Ιράν στην παγκόσμια κοινότητα, όμως η πανίσχυρη μουσουλμανική ιεραρχία το εξέλαβε ως τεράστια προσβολή, με μοιραίες συνέπειες.

21.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ W