ΕΡΤ1-Τροποποίηση προγράμματος 26.10.2018

ΕΡΤ1-Τροποποίηση προγράμματος 26.10.2018

Τροποποίηση προγράμματος ΕΡΤ1

Σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα της ΕΡΤ1  αύριο – Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 (Στάση Εργασίας ΠΟΣΠΕΡΤ από τις 12.00 έως τις 18.00) διαμορφώνεται ως εξής:
………………………………………………………………………………………………………………

12.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ + ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  – 10′  W

12.15 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε)  W

12.30 ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ  (Ε)  W

«Μονή Πεντέλης»

Η παλαιότερη και σημαντικότερη μονή της Αττικής χτισμένη από τον 15ο αιώνα δεσπόζει τέσσερις αιώνες τώρα με πολλές δράσεις στο χριστεπώνυμο πλήθος. Στάθηκε δίπλα στους αγωνιστές στην Επανάσταση του 1821 και βοήθησε με αυταπάρνηση τους Αθηναίους την εποχή της πανώλης.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης κ. Ιωάννης Σακελλαρίου, ο μακαριστός πλέον μοναχός της μονής π. Τιμόθεος Κιλίφης, καθώς και η Ειρήνη Γρυπαίου – βιβλιοθηκονόμος της Ιεράς Μονής Πεντέλης, οι οποίοι αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της μονής.

Κείμενα-παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης.

Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης.

Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης.

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης.

Εκτελεστής παραγωγός: RGB Studios

13.05  ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ (Ε)  W
«Το σωματίδιο του Θεού»

«Μολονότι είμαι πεπεισμένος ότι η επιστημονική αλήθεια είναι ακλόνητη στο πεδίο της, δεν τα κατάφερα ποτέ μου να απορρίψω το περιεχόμενο της θρησκευτικής σκέψης σαν μέρος δήθεν μιας ξεπερασμένης φάσης στη συνείδηση της ανθρωπότητας». Βέρνερ Χάιζεμπεργκ, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

Πώς ξεκίνησε το σύμπαν; Τι υπήρχε πριν από αυτό; Υπήρχε χρόνος πριν από το χρόνο;

Οι επιστήμονες είναι διχασμένοι. Aκόμα προσπαθούν να λύσουν αυτό το πανάρχαιο αίνιγμα. Στην Ελβετία χιλιάδες επιστήμονες εργάζονται στο μεγαλύτερο πείραμα του κόσμου. Αναζητούν το «μποζόνιο του Χιγκς» ή αλλιώς, το «σωματίδιο του Θεού». Η ανακάλυψη του ίχνους του θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο; Θα επηρεάσει την πίστη των ανθρώπων; Έχει να προσφέρει σήμερα η Πατερική Θεολογία στην ανθρώπινη αναζήτηση για την αρχή του κόσμου; Ποια είναι η προσφορά της στην ιστορία της επιστήμης; Τέσσερις χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης αναζήτησης, με τη Μυθολογία, τη Φιλοσοφία, τις θρησκείες, μέχρι τις σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες και το αιώνιο μυστήριο παραμένει άλυτο.

«Ακόμα και αν μπορέσουμε να εξηγήσουμε αυτά που θεωρούμε παράδοξα και ερμηνεύουμε ως θαύμα, δεν μειώνεται στο ελάχιστο ο θαυμασμός μας για τα μέγιστα διότι η πίστη είναι ισχυρότερη από τις λογικές αποδείξεις». Μέγας Βασίλειος, 4ος αιώνας.

Σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού.

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος.

Σενάριο: Λένα Βουδούρη, Μαρία Xατζημιχάλη-Παπαλιού.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος.

Πρωτότυπη μουσική: Μάριος Αριστόπουλος.

Έρευνα: Αριστοτέλης Χρ. Ευτυχιάδης (αναπληρωτής καθηγητής  της  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Συμμετέχουν: Αριστοτέλης Χρ. Ευτυχιάδης (αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών),  Μιχαήλ Δ. Δερμιτζάκης (καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα (Αστυπάλαια, Μακεδονία, Ήπειρος, Μετέωρα, Αίγινα, Λουτράκι, Θήβα, Μήλος, Κως κ.ά), την Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Αντιόχεια, Μυρσίνη, κ.ά.), την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σκοτία, την Αυστρία, την Αίγυπτο, τη Συρία και στο Ισραήλ.

14.00 ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (Ε)  W

Με τον Κώστα Αργυρό.

«Ρεπόρτες χωρίς αφεντικά»

Είναι το όνειρο πολλών δημοσιογράφων, αλλά είναι λίγοι εκείνοι που το τολμούν. Να μπορούν δηλαδή να ασκούν το επάγγελμά τους χωρίς δεσμεύσεις από κάποιους επιχειρηματίες-αφεντικά και χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τις υποχρεώσεις, που επιβάλλει συνήθως η εξάρτηση των Μέσων τους από τη διαφήμιση, ως κύρια πηγή εσόδων. Τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη το διαδίκτυο έχει δώσει μια πλατφόρμα, που επιτρέπει σε ομάδες θαρραλέων νέων «Ρεπόρτερς χωρίς αφεντικά» να τολμήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα.
Κάτι που εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες της εκκίνησης και τις προσπάθειες να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αναγνωστών, οι οποίοι βομβαρδίζονται καθημερινά από τα fake news που πλημμυρίζουν το διαδίκτυο, αποδεικνύεται συχνά και επικίνδυνο, όπως απέδειξαν οι στυγερές δολοφονίες των ερευνητών-δημοσιογράφων Γιαν Κούτσιακ στη Σλοβακία και Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια στη Μάλτα.
Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στα γραφεία τέτοιων νέων ανεξάρτητων ιντερνετικών Μέσων στη Σλοβακία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Μάλτα, την Αγγλία και την Ιταλία. Και, συζητώντας με «Ρεπόρτερς χωρίς αφεντικά», με αρθρογράφους και αναλυτές, διαπίστωσαν ότι πολλά απ’ αυτά τα επιχειρήματα αποδεικνύονται βιώσιμα και λειτουργικά, παρά τις όποιες αρχικές δυσκολίες. Αρκεί οι δημοσιογράφοι να δείξουν από την αρχή στους αναγνώστες ότι τους σέβονται και προσπαθούν να τους δώσουν πληροφορίες, που δεν θα περιορίζονται στην επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά θα αναλύουν, θα εξειδικεύουν και θα διαφωτίζουν άγνωστες πτυχές των γεγονότων.
Επίσης, στην εκπομπή εξετάζονται και άλλες πλευρές αυτής της εξέλιξης, όπως για παράδειγμα το ερώτημα τι γίνεται με τους πολίτες εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για την ποιοτική ενημέρωση.

Παρουσίαση-σενάριο: Κώστας Αργυρός.

Αρχισυνταξία: Ωραιάνθη Αρμένη.

Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  – 20′ W

15.20 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)

«SNAPSHOTS OF HISTORY»

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας.

Ο 20ός αιώνας είναι ο αιώνας της φωτογραφίας. Για πρώτη φορά στην Ιστορία, συνηθισμένοι άνθρωποι μπόρεσαν να κρατήσουν αναμνήσεις από τη ζωή τους. Στον κόσμο εκατομμύρια φωτογράφοι μπόρεσαν χωρίς να το συνειδητοποιήσουν να καταγράψουν την εποχή τους, να φωτίσουν άγνωστα γεγονότα ή να δώσουν ασυνήθιστη προοπτική περιόδων που νομίζουμε ότι ξέρουμε.

Από το Παρίσι της δεκαετίας του 1930 μέχρι το Κογκό του 1960, θα δούμε τις ιστορίες ανθρώπων που έγιναν μάρτυρες της Ιστορίας μέσω των προσωπικών τους στιγμών.
Οι εικόνες αυτές είναι πολύ πιο αποκαλυπτικές για την πραγματικότητα της Ιστορίας από τα «επίσημα» αρχεία, μας δείχνουν το υποκειμενικό, το βίωμα, το συναίσθημα. Οι άνθρωποι που έβγαλαν αυτές τις φωτογραφίες δεν είναι μαζί μας σήμερα να μας μιλήσουν γι’ αυτές, οι φωτογραφίες τους όμως μιλούν για τη ζωή τους, τα συναισθήματά τους και την Ιστορία όπως την έζησαν. Κι έτσι, αυτοί οι καθημερινοί ήρωες γίνονται σύγχρονοί μας.

«Φρανσουά Ντιλέν, ένας στρατιωτικός στην Μουρουρόα»

Στις 2 Ιουλίου 1966 στην ατόλη Μουρουρόα έγινε η πρώτη πυρηνική δοκιμή των Γάλλων στην Πολυνησία και εκεί η Γαλλία θα δοκιμάζει τις βόμβες της μέχρι το 1974. Ο Φρανσουά Ντιλέν, ένας νεαρός στρατιωτικός  θα περάσει εκεί δύο χρόνια και χάρη στις φωτογραφίες του θα ζήσουμε αυτό το κομμάτι της γαλλικής ιστορίας από μέσα, 16.000 χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι.
15.50  H MHXANH TOY ΧΡΟΝΟΥ (Ε)  W
Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.
«Τα ατιμώρητα ολοκαυτώματα στα χωριά της Μακεδονίας»

Η εκπομπή καταγράφει τον ματωμένο Οκτώβριο του ’41, όταν η Βέρμαχτ αιματοκύλισε τα Άνω και Κάτω Κερδύλια και το Καλόκαστρο στις Σέρρες, τα τρία χωριά των Κρουσσίων στο Κιλκίς (Κλειστό, Κυδωνιές και Αμπελόφυτο) και στη συνέχεια επιτέθηκε στα χωριά του Βερμίου και έστησε εκτελεστικά αποσπάσματα στο ποντιακό προσφυγικό χωριό, Μεσόβουνο Κοζάνης.

Μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα  φωτίζει τα δραματικά γεγονότα, εντοπίζει τα πρόσωπα και τις ευθύνες, ενώ αναλύει το ιστορικό πλαίσιο της εκτεταμένης και αλόγιστης βίας σε βάρος των αμάχων.

Επίσης, η εκπομπή περιγράφει τη μυστική οργάνωση των Γερμανών που στηριζόταν σε κατασκόπους και πληροφοριοδότες. H επίλεκτη ομάδα «V – mann» δημιουργήθηκε για να εντοπίζει τους αντάρτες που έκαναν σαμποτάζ και έστηναν ενέδρες στα χωριά της Μακεδονίας.

Τα γυναικόπαιδα μετά τη σφαγή στο Μεσόβουνο εγκατέλειψαν το χωριό. Όταν επέστρεψαν  δύο χρόνια αργότερα, «τιμωρήθηκαν» για δεύτερη φορά μαζί  με τους κατοίκους του γειτονικού χωριού των Πύργων Κοζάνης. Οι μαρτυρίες όσων επέζησαν από τη δεύτερη σφαγή είναι συγκλονιστικές. Εκτελέσεις, απαγχονισμοί, βιασμοί, εμπρησμοί, ορφάνια, φτώχεια, δυστυχία ήταν ό,τι βίωσαν.

Η δημοσιογραφική έρευνα φωτίζει και μια άγνωστη πτυχή της Αντίστασης. Την παρουσία Σοβιετικών στρατιωτών που πολέμησαν στο πλευρό της ελληνικής Αντίστασης και στην περίπτωση των χωριών της Κοζάνης θυσιάστηκαν για να προστατεύσουν τους άμαχους, ώστε να προλάβουν να απομακρυνθούν. Οι τάφοι τους στο σημείο όπου έπεσαν το μαρτυρούν.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος ταξίδεψε στα μαρτυρικά χωριά και παρουσιάζει το πρώτο αίμα που χύθηκε στη Μακεδονία από τους Ναζί.

Στην εκπομπή μιλούν ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Γιώργος Μαργαρίτης, ο καθηγητής Ιστορίας Στράτος Δορδανάς, ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης, ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνταγματάρχης ε.α. Βασίλης Νικόλτσιος, ο υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Χούπης, η εκπαιδευτικός Μιράντα Παυλίδου, καθώς και ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Alexander Shcherbakov.

Επίσης, μιλούν επιζήσαντες και συγγενείς θυμάτων των Άνω και Κάτω Κερδυλίων Σερρών, του Μεσόβουνου και των Πύργων Κοζάνης.

16.50 ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ (Ε)  W

 «Θεσσαλονίκη. Εβραίοι – Θύματα Ολοκαυτώματος»

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για να αποκαλύψουν τα λίγα ίχνη που μαρτυρούν το εβραϊκό παρελθόν της.

Η ιστορικός Μαρία Καβάλα μας ξεναγεί στην πόλη, όπου μέχρι και το 1913 αποτέλεσε μία  από τις σημαντικότερες εβραϊκές κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο, χαρίζοντάς της το προσωνύμιο «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».

Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, άρχισε μια διαδικασία εθνικής ομογενοποίησης της Θεσσαλονίκης, η οποία ολοκληρώθηκε οδυνηρά με τη δολοφονία του εβραϊκού πληθυσμού της στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τους 46.091 Θεσσαλονικείς Εβραίους που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επέστρεψαν μόλις 2.000. Σήμερα ζουν στη Θεσσαλονίκη λιγότεροι από 1.000 Εβραίοι.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.

Μοντάζ: Θανάσης Παπακώστας.

18.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

………………………………………………………………………………………………………………..

Νυχτερινές Επαναλήψεις Προγράμματος

00.40  ΣΤΑ ΑΚΡΑ (Ε) «Θ.Βαλτινός, Δ.Νανόπουλος»  W

02.50 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Την ημέρα που…» (Ε) ημέρας 

03.50  ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΜΕ ΝΑΙ (Ε) ημέρας W

06.30 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) W