ΕΡΤ1-Τροποποιήσεις προγράμματος 28 & 29.09.2018

ΕΡΤ1-Τροποποιήσεις προγράμματος 28 & 29.09.2018

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ1

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

………………………………………………………………………………………………

22.00 Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ  W

Με τον Αρη Ραβανό

23.00 «ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» Μικρούτσικος – Θηβαίος (Ε) 

Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος συναντά έπειτα από πολύ καιρό τον Χρήστο Θηβαίο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Στη χώρα των θαυμάτων».

Μαζί τους, η νέα ερμηνεύτρια του Θάνου Μικρούτσικου, Μαριάννα Πολυχρονίδη.

Στο πρώτο μέρος ο Μικρούτσικος θα παρουσιάσει την καινούργια του δουλειά,  «Στην Ομίχλη των Καιρών», μια σειρά τραγουδιών σε στίχους Λίνας ΝικολακοπούλουΆλκη Αλκαίου, Μάνου Ελευθερίου και Γιάννη Δούκα με βασική ερμηνεύτρια τη Μαριάννα Πολυχρονίδη, για την οποία ο συνθέτης αναφέρει: «Η Μαριάννα έχει πολύ μεγάλες φωνητικές δυνατότητες αλλά με εξέπληξε με την εκφραστικότητά της και με τη δυνατότητά της να ερμηνεύει τραγούδια διαφορετικού ύφους με τις συλλαβές και τις λέξεις να ζουν στο στόμα της.»

Ο Χρήστος Θηβαίος  παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά με τίτλο «Σιδερένιο Νησί». Ο σπουδαίος τραγουδοποιός εμπνεύστηκε το έργο του από την εξέγερση των μεταλλωρύχων στη Σέριφο το 1916. Αν και τα δύο αυτά έργα εκκινούν από συμβάντα και γεγονότα που απέχουν 100 χρόνια, φαίνεται ότι έχουν την ίδια ρίζα και υπάρχουν οι ίδιες αιτίες που προκάλεσαν τη γένεσή τους. Ο Θάνος Μικρούτσικος θεωρεί ότι το έργο του Θηβαίου συνεχίζει τα μεγάλα έργα των Ελλήνων συνθετών, δημιουργεί μέσα από τη μουσική, τα κείμενα αλλά και την ηχητική ατμόσφαιρα, την αίσθηση ενός σπαρακτικού ντοκουμέντου, που είναι σίγουρο ότι θα αφήσει το στίγμα του στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

Τους τρεις καλλιτέχνες θα πλαισιώσουν σπουδαίοι μουσικοί, όλοι τους σολίστ υψηλών προδιαγραφών. Επικεφαλής ο Θύμιος Παπαδόπουλος με τα πνευστά του αλλά και ο Μάξιμος Δράκος με τα πλήκτρα του, ο Πέτρος Βαρθακούρης στο μπάσο και στις κιθάρες, ο Γιάννης Αγγελόπουλος στα τύμπανα κι όπως πάντα ο Θάνος στο πιάνο. Τα φώτα της παράστασης έχει σχεδιάσει η Κατερίνα Μαραγκουδάκη και τον ηχητικό σχεδιασμό έχει κάνει ο Γιώργος Κορρές.

Σκηνοθεσία: Στάθης Ρέππας

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

………………………………………………………………………………………………

16.00 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (Ε) W

Με την Έλενα Κατρίτση  

«Κακοποίηση ανηλίκων» 

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά πέφτουν κάθε χρόνο θύματα βίαιης και βάναυσης συμπεριφοράς, ακόμα και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν. Προφανώς μέχρι πρόσφατα  το μόνο που ενδιέφερε,  ήταν μία συμπτωματική αντιμετώπιση του τεράστιου θέματος της κακοποίησης κι όχι μία συνολική ματιά, που θα έριχνε φως στην πιο σκοτεινή  πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Είναι απορίας άξιον  πως  για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μέχρι πρότινος δεν υπήρχε φορέας μελέτης και καταγραφής των περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Στην  έρευνα  του  Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, η οποία ξεκίνησε μόλις στις αρχές του 2010, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα μόνο στο νομό Αττικής περισσότερα από 3.500 περιστατικά. Αυτοί που γνωρίζουν, όμως, μιλούν  τουλάχιστον για δεκαπλάσιο αριθμό, καθώς τις περισσότερες φορές οι κραυγές για βοήθεια πνίγονται στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών.

Και μετά που; Οι χώροι που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αυτά τα παιδιά δεν επαρκούν, ενώ  μεγάλες  είναι και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Εκτός από το «Χαμόγελο του Παιδιού», στις άλλες μονάδες τα παιδιά γίνονται δεκτά μόνο εάν ανήκουν σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η τραγικότητα της κατάστασης καταδεικνύεται  χαρακτηριστικά  από το γεγονός της  επιστροφής – κάποιες φορές-  των παιδιών πίσω στους ανθρώπους που τα κακοποιούσαν… μόνο και μόνο, επειδή δεν έχουν  που να πάνε! Επισκεφθήκαμε ένα από τα σπίτια του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Αρχαία Κόρινθο, στο οποίο μένουν σήμερα 44 παιδιά. Μας μίλησαν για όσα έζησαν, όσα θυμούνται και όσα θέλουν να ξεχάσουν… Κυρίως, όμως, για τις προσπάθειες που κάνουν να προχωρήσουν στη ζωή τους. Υπάρχουν παιδιά που ζουν δίπλα μας και δεν τα βλέπουμε, φωνάζουν και δεν τα ακούμε, ζητούν τη βοήθειά μας και δεν τους την προσφέρουμε…Και υπάρχουν τρόποι ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός… Όπως η αναδοχή, η οικονομική στήριξη ή ακόμα και η εθελοντική εργασία…Το πιο βασικό, όμως, είναι όταν γνωρίζουμε τι συμβαίνει να μην κλείνουμε τα μάτια και γυρίζουμε το κεφάλι επειδή δεν είναι …δικιά μας δουλειά.

Αυτοί οι μικροί ήρωες δε θεωρούν, όπως κάποια άλλα παιδιά, τα δικά μας, την αγάπη αυτονόητη. Ούτε τη φροντίδα, ούτε τα χάδια, ούτε την αφοσίωση….  Στο χέρι μας είναι να εμπιστευθούν ξανά τους ανθρώπους και  να πιστέψουν στην αγάπη…

 Το πρόγραμμα ισχύει ως έχει μέχρι τις 24.00, οπότε διαμορφώνεται ως εξής:

……………………………………………………………………………………………………………..

24.00 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «SAVIOR»  

Νυχτερινές Επαναλήψεις Προγράμματος

01.50  SUPER LEAGUE – ΑΓΩΝΑΣ: «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ» (Ε)   W

04.00  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (Ε) ημέρας  W

05.00  28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ (Ε) ημέρας   W

06.00 ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ (Ε) ημέρας  W

06.30 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε)  W

Δεν θα μεταδοθεί το ξένο ντοκιμαντέρ «Yugoslavia, the other side of the looking glass» Α’Μέρος (E).