«Η Ιστορία πίσω από το μύθο» – Εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1...

«Η Ιστορία πίσω από το μύθο» – Εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1 04-06.12.2018

ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«Η Ιστορία πίσω από το μύθο»

(Secrets of History: Cracking the case)

Τρία επεισόδια της εξαιρετικής σειράς ντοκιμαντέρ «Η Ιστορία πίσω από το μύθο» (Secrets of History: Cracking the case), παραγωγής Γαλλίας 2016, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 από την Τρίτη 4 έως και την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, στις 18:15.

Ιστορικά γεγονότα, ανθρώπινα δράματα και  μυθικά πεπρωμένα, όλα τα μεγάλα κεφάλαια της Ιστορίας έχουν αφήσει  σκιές, αμφιβολίες και άλυτα αινίγματα. Αυτά τα συναρπαστικά ντοκιμαντέρ επιχειρούν να ρίξουν άπλετο φως στα γεγονότα, αποκαλύπτοντας καλά κρυμμένα μυστικά, υπογραμμίζοντας την υποκρισία και τις απάτες. Ψάχνουν για τις κρυμμένες αλήθειες πίσω από τους μύθους.

Παραγωγή: Martange Productions / Io Production / France Télévisions.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, στις 18:15
Α΄ τηλεοπτική μετάδοση

«Ιωάννα της Λωραίνης: Μια θεόσταλτη γυναίκα;»

(Joan of Arc: A providential woman?)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2016.

Η Ιωάννα της Λωραίνης, ή Ζαν ντ’ Αρκ, είναι μόλις 13 χρόνων όταν αισθάνεται ότι της ανατέθηκε θεϊκή αποστολή: να πολεμήσει τους Άγγλους για να βοηθήσει τον βασιλιά Κάρολο Ζ΄. Το 1429 επικεφαλής των γαλλικών στρατευμάτων πετυχαίνει μια σειρά από νίκες και σώζει το Βασίλειο της Γαλλίας. Έναν χρόνο μετά την αιχμαλωτίζουν οι Βουργουνδοί και καταλήγει στην πυρά, να καεί ζωντανή. Τη βοήθησε κάποιος να πραγματοποιήσει τη θεϊκή αποστολή; Την εγκατέλειψαν μετά; Ήταν μόνο ένα σύμβολο που δημιουργήθηκε για τον μύθο;

Σκηνοθεσία: Florence Nicol.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, στις 18:15

«Λιλί Μαρλέν: Ναζιστικός ύμνος ή άσμα ελευθερίας;»

(Lili Marleen: Nazi anthem or freedom song?)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2016.

Η Λιλί Μαρλέν για τον περισσότερο κόσμο είναι η Μαρλέν Ντίτριχ. Αλλά η Λιλί Μαρλέν, πέρα απ’ αυτό το πρόσωπο και αυτήν την παγκοσμίου φήμης φωνή, είναι πρώτα απ’ όλα ένα δημοφιλές τραγούδι, του οποίου η μνήμη παραμένει συνδεδεμένη με τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα τραγούδι, το οποίο φέρει τόσο διαφορετικούς συμβολισμούς, που ακόμη και σήμερα μοιάζουν τρομακτικοί!

ΣκηνοθεσίαAngélina Vautier.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, στις 18:15
Α΄ τηλεοπτική μετάδοση

«Ρομανόφ: Έρευνα για το θάνατο του τσάρου και της οικογένειάς του»

(The Romanovs: Investigating the death of an imperial family)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2016.

Μια νύχτα του Ιουλίου το 1918 στο Εκατερίνμπουργκ, οι μπολσεβίκοι δολοφονούν την οικογένεια των Ρομανόφ. Πολλά χρόνια αργότερα, τη δεκαετία του 1970, οι δημοσιογράφοι Άντονι Σάμερς και Τομ Μάνγκολντ κάνουν κάποιες περίεργες ανακαλύψεις: οι γυναίκες της οικογένειας μπορεί να επιβίωσαν με απόλυτη μυστικότητα. Αυτή η υπόθεση όμως, είναι πολύ ευαίσθητη πολιτικά στη Ρωσία. Η κυβέρνηση φαίνεται να κρύβει μυστικά για την ιστορία των Ρομανόφ και η πρόσφατη ανακάλυψη του ημερολογίου μίας από τις κόρες του τσάρου πυκνώνει ακόμα περισσότερο το μυστήριο…

Σκηνοθεσία: Marie-Sophie Tellier.