Η «λευκή» μόδα στις «Ιστορίες μόδας» της ΕΡΤ1 08.12.2018

Η «λευκή» μόδα στις «Ιστορίες μόδας» της ΕΡΤ1 08.12.2018

ΝΕΑ  ΕΚΠΟΜΠΗ

 «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΔΑΣ»

Παρθενώνας, μωσαϊκά και ελληνικά αγγεία. Καραβάκια, κύματα και κυκλαδίτικα ειδώλια. Γλυπτά που γίνονται μόδα, ελληνικό φως, δωρική λιτότητα και το γαλάζιο του Αιγαίου όλα σε ένα ντραπέ φόρεμα, ένα αρχαιοελληνικό σανδάλι, ένα πολύχρωμο μαντίλι για το λαιμό.

Κάπως έτσι ξεκινάει το παραμύθι της ελληνικής μόδας. Σαν ανάγκη για παραγωγή στάτους «Made in Greece» ως κοινωνικό αλλά και καταναλωτικό φαινόμενο. Χρώματα και υφές, διακοσμητικά στοιχεία και χειροποίητες λεπτομέρειες. Όλα σύμβολα αρχαιοελληνικού πολιτισμού, αλλά και σύγχρονου. Δημιουργίες που εμπνέονται ίσως από το ελληνικό χθες και προχωρούν με δυναμισμό  σε ένα παγκοσμιοποιημένο μέλλον.

Οι «Ιστορίες Μόδας» αφηγούνται ιστορίες από το παρελθόν, καταγράφουν το παρόν και  μιλούν για το αύριο της ελληνικής μόδας. Στήνουν μια πασαρέλα και καλούν επάνω σχεδιαστές, φωτογράφους, εκδότες, δημοσιογράφους, στιλίστες, μοντέλα, μακιγιέρ, κομμωτές, δημιουργούς κοσμημάτων και αξεσουάρ. Όλους εκείνους τους ανθρώπους της έμπνευσης και της δημιουργίας που έκαναν και κάνουν την καρδιά της ελληνικής μόδας να χτυπά δυνατά. Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πάντοτε όμως με εκρήξεις δημιουργικότητας, επιμονής, αγάπης και συχνά εμμονής για την Τέχνη τους.

Ναι, η μόδα μιλάει ελληνικά. Και έχει πολλά να πει και να δείξει. Οι «Ιστορίες Μόδας» μπήκαν στα ατελιέ, άγγιξαν υφάσματα, άκουσαν τις ραπτομηχανές να δουλεύουν, παρακολούθησαν πρόβες, φωτογραφήσεις και επιδείξεις. Άκουσαν τα όνειρα αλλά και τα παράπονα των δημιουργών. Μίλησαν με ανθρώπους που ξεχωρίζουν για το στιλ τους, με ανθρώπους που έχουν αφιερωθεί στην ιστορία της ελληνικής μόδας, ακολούθησαν τάσεις, ανέλυσαν φόρμες, χρώματα και μοτίβα.

Κάθε μία από τις 12 εκπομπές είναι αφιερωμένη σε μία τάση της μόδας, σε ένα στιλ. Και μέσα από πολύχρωμες εικόνες, ασπρόμαυρο αρχειακό υλικό, υπέροχα ρούχα και την αφήγηση του Γιώργου Κοτανίδη, οι πρωταγωνιστές της κάθε εκπομπής δίνουν το στίγμα τους.

Ενδεικτικά, στις «Ιστορίες Μόδας» εμφανίζονται μεταξύ άλλων οι: Γιάννης Τσεκλένης, Έλενα Κουντουρά, Λουκία, Βασίλης Ζούλιας, Γιώργος Ελευθεριάδης, Ορσαλία Παρθένη, Ντίμης Κρίτσας, Κωνσταντίνος Τζούμας, Τάσος Βρεττός, Άρης Τερζόπουλος, Έλις Κις, Κώστας Κουτάγιαρ, Τάμτα, Λάκης Γαβαλάς, Ιωάννα Λαλαούνη, Βαγγέλης Κύρης, Νικόλας Γεωργίου, Γιάννης Σεργάκης, Mi-Ro, Ιωάννα Παπαντωνίου, Λάσκαρης Βαλαβάνης, Μάκης Τσέλιος, Δάφνη Βαλέντε, Χάρης & Άγγελος, Αχιλλέας Χαρίτος.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Άννα Παπανικόλα.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Πανονίδης.

Αρχισυνταξία: Σάντυ Τσαντάκη.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Μαρία Παμπουκίδη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευθύμης Θεοδόσης.

Επιμέλεια ήχου: Απόστολος Ντασκαγιάννης.

Αφήγηση: Γιώργος Κοτανίδης.

Μοντάζ: Δημήτρης Τσιώκος.

Οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Κοτρωνάρος.

Παραγωγή: Foss On Air.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, στις 17:00
«Λευκή μόδα»

Η ελληνική μόδα δεν είναι λευκή μόνο όταν σχεδιάζει νυφικά. Ευκαιρία να θυμηθούμε ασπρόμαυρες φωτογραφίες στα ελληνικά νησιά, τον Αριστοτέλη Ωνάση και την Τζάκι στο γάμο τους στον Σκορπιό, τη Σοράγια και τις βόλτες της στο αγαπημένο της νησί, τη Μύκονο. Μια Ελλάδα που δεν έχει ανάγκη από φλας για να λάμψει.

Αν βέβαια παρατηρήσουμε τις επιδείξεις μόδας made in Greece, στα ξενοδοχεία, στα μουσεία, στις γκαλερί, στο Ζάππειο και παντού, θα διαπιστώσουμε πως το φινάλε των ντεφιλέ είθισται να είναι λευκό.

Η Λουκία σχεδιάζει νυφικά-φορέματα-κοστούμια-ρόλους ζωής, εδώ και δεκαετίες, δημιουργώντας ρούχα με συναίσθημα και τζαζ σάουντρακ. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως το λευκό είναι εξαιρετικά δύσκολο χρώμα, εκτός κι αν μοιάζει με οριγκάμι, αν είναι φτιαγμένο σαν από χαρτί.

Xρήστος Κωσταρέλλος αφηγείται τη δική του σύγχρονη λευκή ιστορία μόδας, καθώς όπως λέει, το νυφικό τού δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα την πελάτισσά του, αφού συστήνεται σαν οπαδός της ανθρωποκεντρικής μόδας.

Kάτια Ζυγούλη, έχει περπατήσει χιλιόμετρα στην πασαρέλα, έχει φορέσει λευκή δαντέλα, λευκό μετάξι, λευκή μουσελίνα, κι ύστερα από τόσα νυφικά-ρόλους, χρειάστηκε να ανακαλύψει το ένα και μοναδικό ρούχο για να ζήσει το δικό της παραμύθι στην εκκλησία.

Ο Λάσκαρης, σχεδιαστής που νοσταλγεί την ιεροτελεστία του λευκού όπως ζωντάνευε σε ξεχασμένες δεκαετίες στα ατελιέ, είναι ένας δημιουργός που ντύνει από πρώτες κυρίες, μέχρι πρωταγωνίστριες του θεάτρου και της όπερας. Τονίζει πως τα σημερινά κορίτσια μπορεί να είναι διαβασμένα, να βομβαρδίζονται από εικόνες στο Instagram, να βλέπουν χιλιάδες νυφικά, αλλά δύσκολα καταλαβαίνουν ποιο είναι το δικό τους… λευκό.

Οι MI-RO παίζουν με χρώματα, έχουν κάνει συλλογή εμπνευσμένοι ακόμη και από την Ήπειρο, μια και η ελληνικότητα είναι μέσα τους. Φτιάχνουν λευκά φορέματα που μπορούν να φορεθούν ξανά και ξανά, σίγουρα όχι μόνο μία φορά.

Ο Γιώργος Ελευθεριάδης επενδύει στο άσπρο για το φως, τη διάθεση. Προσεγγίζει το λευκό σαν χρώμα ψυχολογίας. Το στοιχείο της αφαίρεσης. Αν σχεδιάζει νυφικά; Aν και δεν χαρακτηρίζει τη δουλειά του, φτιάχνει νυφικά για τις πελάτισσές του, μ’ έναν πιο προσωπικό τρόπο, αγνοώντας τα κοινωνικά στερεότυπα και την προκατάληψη.

Ο Μάκης Τσέλιος γνωρίζει καλά πως η απόλυτη πελάτισσα όλων των σχεδιαστών είναι η νύφη και η μητέρα της. Ξέρει το περιβάλλον της νύφης, τους κανόνες του παιχνιδιού, τι σημαίνει «θέλω ένα απλό νυφικό» με το σύνδρομο της Σταχτοπούτας και του χάπι-εντ.

Όσο για την Ορσαλία Παρθένη προτιμά να αφηγείται ασπρόμαυρες ιστορίες, αν και θεωρεί ότι το απόλυτο χρώμα είναι το εκρού, το πιο φυσικό από όλη τη χρωματική παλέτα, ο απόλυτος καμβάς. Ίσως γιατί κρύβει αγνότητα, όπως το νυφικό, θα πει, και ταιριάζει σε όλες τις επιδερμίδες…

Ιστορίες Μόδας. Ιστορίες με Φως.