«Κρυμμένα ίχνη» – Δύο σημαντικά ιστορικά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1 27 &...

«Κρυμμένα ίχνη» – Δύο σημαντικά ιστορικά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1 27 & 28.10.2018

ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Κρυμμένα ίχνη»

(Hidden Traces)

Δύο επεισόδια της εξαιρετικής σειράς ντοκιμαντέρ «Κρυμμένα ίχνη» (Hidden Traces), παραγωγής ΗΠΑ 2014-2016, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν –σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, στις 16:00.

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα, μαρτυρίες και διηγήσεις για τον πόλεμο, συνεντεύξεις με ειδικούς και ψηφιακές αναπαραστάσεις αποκαλύπτουν τα μέχρι σήμερα κρυμμένα ίχνη των πιο σημαντικών επεισοδίων στην Ιστορία του πολέμου. Κάθε πεδίο μάχης γίνεται ανοιχτό βιβλίο που  φέρνει στο φως απρόσμενα στοιχεία και λεπτομέρειες για τις διάσημες μάχες και μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς ακριβώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα και τη σημασία τους για την έκβαση του φοβερού αυτού πολέμου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, στις 16:00
 «Η απόβαση στη Νορμανδία – 6 Ιουνίου 1944»
(D – Day)

Προσωπικά και καθημερινά αντικείμενα, όπως κράνη, σφαίρες, όπλα, κονσέρβες βγήκαν στο φως από πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές. Στρατιώτες και πολίτες άφησαν τα ίχνη τους στο πεδίο της μάχης και σε υπόγεια σπιτιών και φέρνουν στο φως μυστικά μέχρι τώρα καλά κρυμμένα για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προσωπικές ιστορίες, συνεντεύξεις με ειδικούς και ψηφιακές αναπαραστάσεις, «ζωντανεύουν» την απόβαση στη Νορμανδία και τον πόλεμο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, στις 16:00
«Το βουνό του Χίτλερ»
(Hitler’s Mountain)

Το βουνό Όμπερζαλτσμπεργκ στη Βαυαρία ήταν ένα συνηθισμένο μέρος στη Γερμανία μέχρι που το 1923 το ανακάλυψε ο Αδόλφος Χίτλερ και έγινε το σπίτι του, το καταφύγιό του. Εκεί ψηλά, 700 χιλιόμετρα από το Βερολίνο ο αρχηγός των ναζί  μαζί με τους πιο πιστούς του αξιωματικούς και την ερωμένη του Εύα Μπράουν, μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο, συνέλαβε τα πιο σκοτεινά σχέδια για την ανθρωπότητα. Το τεράστιο σπίτι του, το Μπέργκχοφ, η διαβόητη «Αετοφωλιά», κυριαρχούσε στην περιοχή, σύμβολο της ναζιστικής μεγαλομανίας.

Παρά τους βομβαρδισμούς και την επιθυμία να σβηστεί αυτό το τόσο σκοτεινό παρελθόν, 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου υπάρχουν ακόμα τα ίχνη του γιγαντιαίου στρατιωτικο-πολιτικού συμπλέγματος. Τι κρύβουν τα δέντρα, τι έχει απομείνει από το τεράστιο δίκτυο των τούνελ και των καταφυγίων που κατέσκαψαν το άλλοτε ήσυχο, μικρό βουνό; Πώς ζει η Ιστορία σε κάθε γωνιά του άλλοτε χιτλερικού ορόσημου;