«Αρνητισμός, ψέματα και πολιτική» – Μία αποκαλυπτική έρευνα στο «ΕΡΤ Report» της...

«Αρνητισμός, ψέματα και πολιτική» – Μία αποκαλυπτική έρευνα στο «ΕΡΤ Report» της ΕΡΤ1 30.06.2019

ΕΚΠΟΜΠΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΕΡΤ REPORT

«Αρνητισμός, ψέματα και πολιτική»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 30 Ιουνίου 2019, στις 17:00

Πόσοι από τους χρήστες του ελληνικού twitter είναι πραγματικοί, πώς οι ψευδείς ειδήσεις αναπαράγονται από τα ΜΜΕ και φτάνουν να γίνουν θέμα αντιπαράθεσης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Πότε η πόλωση γίνεται τοξική και πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των απλών ψηφοφόρων;

Η ομάδα του «EΡΤ Report» ερευνά το φαινόμενο της τοξικότητας και του αρνητισμού, στα social media, στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία.

Ειδικότερα, η Εμμανουέλλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Μάχη Νικολάρα παρουσιάζουν δύο έρευνες:

• Του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας για το μέγεθος και την επιρροή των ψεύτικων κομματικών λογαριασμών στην ελληνική τουιτόσφαιρα.

• Και δύο πανεπιστημιακών ερευνητών, του Μάνου Τσατσάνη και του Γιάννη Τσίρμπα που μέτρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον δείκτη αρνητισμού στην πολιτική ζωή.

Στις ΗΠΑ, όπου διερευνάται συστηματικά το φαινόμενο των αρνητικών κομματικών ταυτίσεων, το 55% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δηλώνουν ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τούς προκαλεί φόβο. Το ίδιο δηλώνει και το 49% των Ρεπουμπλικάνων για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι για ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ακόμα και το ενδεχόμενο γάμου ενός συγγενικού τους προσώπου με ψηφοφόρο του αντίπαλου κόμματος, τους προκαλεί δυσφορία.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Εμμανουέλλα Αργείτη, Μαρίνα Δεμερτζιάν, Μάχη Νικολάρα.

Διεύθυνση παραγωγής: Περικλής Παπαδημητρίου.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος.