ΕΡΤ1 – 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE «Ματωμένος Σταυρός» 12.06.2018

ΕΡΤ1 – 28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE «Ματωμένος Σταυρός» 12.06.2018

28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE 

Με τον Κώστα Αργυρό
«Ματωμένος Σταυρός»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, στις 23:00

«Ποιος σκότωσε την Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια;» Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Μάλτας μετά τη δολοφονία της κορυφαίας εκπροσώπου της ερευνητικής δημοσιογραφίας στη χώρα, τον περασμένο Οκτώβριο. Η βόμβα που τίναξε στον αέρα το αυτοκίνητο της δημοσιογράφου, γκρέμισε μια σειρά από ψευδαισθήσεις για την κατάσταση στη χώρα και αποκάλυψε την ύπαρξη ενός αδίστακτου παρακράτους, που συντηρεί και συντηρείται από τη διαφθορά.

Η οικογένεια της Ντάφνε, νεαροί ακτιβιστές και κάποιοι θαρραλέοι συνάδελφοί της συνεχιστές του έργου της, απαιτούν να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις σκανδάλων, που ερευνούσε η ίδια και οι οποίες το αργότερο μετά την αποκάλυψη των Panama Papers έγινε φανερό ότι αγγίζουν και τα δύο κυρίαρχα κόμματα της χώρας, τα οποία εναλλάσσονται στην εξουσία, συντηρώντας ένα ιδιότυπο καθεστώς οικογενειοκρατίας και παλαιοκομματισμού.

Την ίδια στιγμή πάντως, η οικονομία της Μάλτας ανθεί, όχι μόνο χάρη σε παραδοσιακές πηγές εσόδων, όπως ο τουρισμός και η κινηματογραφική βιομηχανία, που παράγει μαζικά επιτυχίες για το Χόλιγουντ. Εξαιτίας ενός χαλαρού φορολογικού καθεστώτος το σχετικά άγονο νησί στην καρδιά της Μεσογείου έχει προσελκύσει εταιρείες στοιχημάτων και παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλλά και offshore, που συχνά μπορεί να ανήκουν σε πολίτες τρίτων χωρών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη.

Για όλα τα παραπάνω θέματα, ο Κώστας Αργυρός  βρέθηκε στη Βαλέτα και συνομίλησε με ακτιβιστές, μπλόγκερς, δημοσιογράφους, οικονομολόγους, αλλά και με καλλιτέχνες και εκπροσώπους της «Βαλέτα 18», καθώς η πρωτεύουσα του νησιού είναι φέτος μία από τις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Δημοσιογραφική ομάδα: Ωραιάνθη Αρμένη, Σωτήρης Σιδέρης, Αναστασία Βαϊτσοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης.